Beeld © Getty
Beeld © Getty
Betaalmuur omzeilen

Nieuwe Chrome meldt sites niet dat je incognito bent

14 juni 2019 15:58

De nieuwe Chrome-versie gaat niet meer aan websites doorgeven of je gebruikmaakt van de incognitomodus. Dat maakt het makkelijker om betaalmuren te omzeilen.

Verscheidene journalistieke websites staan het niet toe dat je artikelen in de incognitomodus bekijkt. Op die manier proberen ze te voorkomen dat bezoekers onbeperkt stukken blijven lezen. Sites willen dat je na het lezen van een paar gratis artikelen een abonnement afsluit. "Om onze journalistiek te beschermen kun je Vrij Nederland niet incognito lezen", meldt Vrij Nederland bijvoorbeeld.

Voor The New York Times, Vrij Nederland en andere media die onbeperkt lezen via de incognitomodus proberen tegen te gaan, betekent de komst van Chrome 76 slecht nieuws. In de nieuwe browserversie, die nu als beta beschikbaar is, is voor websites niet meer vast te stellen of een bezoeker gebruikmaakt van de incognitomodus, schrijft Chrome-ontwikkelaar Paul Irish op Twitter, die zijn volgers overigens wel op het hart drukt om te betalen voor kwaliteitsjournalistiek.

Flash

Ook nieuw in de betaversie van Chrome 76 is dat de browser Flash nu standaard blokkeert. Gebruikers die toch Flash willen kunnen gebruiken, kunnen via een aparte pagina de instellingen terugzetten naar de situatie van Chrome 75 en eerder, waarbij de gebruiker per keer toestemming moet geven om Flash-content te laten uitvoeren.

Eind 2020 wil Google de Flash-plugin volledig verwijderen uit Chrome. Flash heeft regelmatig te lijden gehad onder flinke beveiligingsproblemen en wordt bovendien niet ondersteund op mobiele apparaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strengere privacyregels voor Chrome-extensies