Instagram maakt herstellen gehackt account makkelijker
Cybercriminaliteit

Instagram maakt herstellen gehackt account makkelijker

17-06-2019 12:21 Laatste update: 12:21

Instagram test een nieuwe methode die het makkelijker moet maken om een gehackt account terug te krijgen.

De nieuwe maatregelen moeten ervoor zorgen dat Instagram-gebruikers straks via de app zelf hun account in de oorspronkelijke staat kunnen herstellen, meldt Engadget. Nu moeten gebruikers daarvoor nog via een formulier of e-mail contact opnemen met het security-team van de fotodienst.

Gebruikers kunnen hun account straks herstellen door in de app informatie te verstrekken over zaken als hun telefoonnummer of het oorspronkelijke e-mailadres dat ze gebruikten voor hun registratie. Vervolgens stuurt Instagram een zescijferige code naar je e-mailadres of telefoonnummer, waarmee je je account kunt herstellen.

Gebruikersnaam claimen

Ook als een kwaadwillende je gebruikersnaam en contactinformatie heeft aangepast, blijft het mogelijk je account in de originele staat te herstellen. Instagram maakt het daarvoor gedurende enige tijd onmogelijk om de eerder gebruikte gebruikersnaam te claimen.

Deze laatste beveiligingsmaatregel is nu al beschikbaar voor Android-gebruikers en komt spoedig beschikbaar voor alle gebruikers van iOS. Het is nog niet duidelijk wanneer het in-app-herstel van je Instagram-account is te gebruiken.

Zonnebrillen

Vorige week werden verscheidene Nederlandse Instagram-gebruikers nog het slachtoffer van criminele hackers. Zij gebruikten de overgenomen accounts om malafide 'aanbiedingen' voor Ray-Ban-zonnebrillen te plaatsen.