Review PEEX

Zijn deze eigenwijze oortjes de concertbeleving van de toekomst?

19 juni 2019 19:10

Geen fan van de drummer, maar wel van de gitarist? Met het systeem van Peex bepaal je zelf welke instrument je het best hoort tijdens een concert.

Naar een concert gaan met een koptelefoon op: het voelt tegenstrijdig maar volgens startup Peex is het de concertbeleving van de toekomst. Bram nam de proef op de som en ging naar Elton John in de Ziggo Dome met zijn koptelefoon over zijn oren.

De Ziggo Dome is de eerste vaste plek van het Britse Peex, waardoor binnenkort bij alle concerten een Peex te huren is, als de artiest in ieder geval wil meewerken. Voor 10 euro mag je het een avond proberen.

Werking

Een mixer van Peex krijgt 125 signalen uit de geluidstafel van de geluidsmens van Elton John. Dat zet Peex om in vijf kanalen, die het via een handvol 5GHz-wifirouters aan het plafond naar de gebruikers in de zaal stuurt. Zij kunnen zelf kiezen om de vijf kanalen, meestal gecentreerd rondom de muzikanten, harder of zachter te zetten.

Een ingebouwde microfoon in het apparaat om de nek zorgt ervoor dat het geluid in de oortjes gesynchroniseerd wordt met de muziek die hun buren horen. Het geluid van Peex is namelijk sneller bij de gebruikers dan dat de snelheid van het geluid vanaf het podium, waardoor dit moet worden gecorrigeerd.

Ervaring

Het is een magische ervaring om zelf aan de knoppen te zitten van je eigen concertervaring. Het voelt alsof je voor even op de stoel van de geluidsmens mag zitten.

Soms hoorde ik dingen juist te goed, zoals foutjes van de gitarist of de stem van Elton John die richting het eind vermoeider werd. Ook gingen de oordopjes op een gegeven moment pijn doen in mijn oren, waarna ik mijn eigen koptelefoon aan het apparaatje om mijn nek verbond. Dat was wel goed voor de muziek en de bescherming van mijn horen, maar niet voor de beleving van het concert, dus ik heb afgewisseld tussen oortjes, koptelefoon en niks.

Of het de toekomst van de concertbeleving wordt, is nog maar de vraag, maar ik raad wel iedereen aan om het eens te proberen.