YouTube verwijdert kanaal Bellingcat korte tijd
MH17-onderzoekers

YouTube verwijdert kanaal Bellingcat korte tijd

18-06-2019 18:10 Laatste update: 18:12

YouTube heeft dinsdag het videokanaal van onderzoekscollectief Bellingcat korte tijd verwijderd. Nadat Bellingcat-oprichter Eliot Higgings daarover klaagde op Twitter, plaatste YouTube de video’s weer online.

Uit de YouTube-melding die Higgins ontving, blijkt dat de videodienst het kanaal schorste vanwege het tonen van ‘onnodig geweld’. Dat er geweld is te zien op het kanaal van Bellingcat hoeft niet te verbazen: het online onderzoekscollectief is gespecialiseerd in digitaal onderzoek naar conflictgebieden.

Met dat onderzoek heeft Bellingcat de afgelopen jaren de nodige successen geboekt. Zo brachten de onderzoekers verscheidene oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen in Syrië in kaart en haalden ze de nodige informatie boven water over de twee Russische mannen die ervan worden verdacht de ex-spion Sergej Skripal te hebben vergiftigd.

Ook deed Bellingcat uitgebreid onderzoek naar het neerhalen van de MH17. Het onderzoekscollectief achterhaalde onder meer dat de Buk-raket die werd gebruikt om het vliegtuig neer te schieten, afkomstig was van de 53ste brigade in het Russische Kursk. Ook achterhaalden de open-source onderzoekers de identiteit van betrokken militairen.

Cynisme

Het was volgens Higgins niet de eerste keer dat YouTube een kanaal van hem verwijderde. Twee jaar geleden gebeurde dat ook met een ander kanaal van hem. “Na veel heen-en-weer-gepraat hebben ze dat destijds hersteld. Het is dus niet alsof ze niet weten wat Bellingcat is”, twitterde hij dinsdagmorgen.

Higgins, die zich had voorgenomen om dinsdag te werken aan een nieuwe MH17-rapport, stak zijn cynisme over het optreden van YouTube niet onder stoelen of banken. “Misschien had ik wat complottheorieën op mijn kanaal moeten plaatsen.” Die laat YouTube namelijk wel ongemoeid, smaalde hij.

Neonazi’s

YouTube treedt de afgelopen harder op tegen omstreden kanalen. Het nieuwe beleid, dat er onder meer op is gericht om neonazi’s van de site te weren, leidt er echter ook regelmatig toe dat bonafide kanalen verdwijnen.

Zo verwijderde YouTube vorige week de kanalen van verscheidene geschiedenisdocenten omdat zij archiefmateriaal van Adolf Hitler en andere nazi-kopstukken gebruikten. Ook het complete videoarchief van het Regionaal Archief Alkmaar werd verwijderd wegens ‘haatzaaiende’ beelden uit de Tweede Wereldoorlog.

In alle gevallen besloot YouTube om de kanalen weer terug te zetten nadat er ophef was ontstaan. Ook het kanaal van Bellingcat kwam in de loop van dinsdag weer online.