Dit denim pak van voetballer Levchenko wil je ook
Uittenue

Dit denim pak van voetballer Levchenko wil je ook

20-06-2019 17:25 Laatste update: 17:25

Voetballer en fashion-adept Evegeniy Levchenko heeft een maatpak ontworpen van gerecycled denim. Zo wil hij de verspilling in de mode-industrie tegengaan.

Deze week presenteerde Evegeniy Levchenko een door hemzelf ontworpen maatpak van 100% gerecyclede denim. De voormalige voetballer en modeliefhebber heeft zich daartoe verbonden aan twee Nederlandse fashion-startups: stoffenfabriek Khaloom en pakkenmaker Suittruck. De eerste vijftig maatpakken die volledig zijn vervaardigd uit handgeweven gerecyclede garen, worden gecrowdfund.

Levchenko wist precies wat hij wilde: denimblauw, donkere knopen, double breasted, en een stof die soepel valt. Het spijkerpak van Levchenko heeft dus een klassiek double breasted-jasje maar door de denim met ingewoven streep is het toch een fashionable pak. Zeker gezien de moderne snit. Levchenko draagt het zelf in het AFC-stadion en ziet er zelfs tussen de bergen textielafval uit als James Bond.

Verspilling

Het pak zit iedereen goed omdat het op maat gemaakt wordt. Geen gedoe met in je onderbroek in een winkel staan terwijl je wordt betast door een man met maatlint, want producent Suittrucks komt met een truck voor de deur. Daarin wordt een full-body scan gedaan voor de juiste afmetingen. Met deze ‘made-to-measure’ aanpak wordt uitsluitend geproduceerd wat nodig is en wordt verspilling voorkomen.

De textielindustrie heeft een groot deel van de mondiale verspilling op haar naam. Maar liefst 16% van al het textiel wereldwijd ziet nooit een consument en eindigt bij voorbaat als snijafval. Van die 92 miljoen ton aan textielafval gecreëerd, wordt maar 13-15% gerecycled tot laagwaardige producten zoals matrassen, poetslappen en isolatiematerialen.

Grondstoffen besparen

De Indiase stoffenfabriek Khaloom (opgezet door de Nederlandse onderneming Enviu), zet 100% gerecyclede garen om in hoge kwaliteit stoffen. Handweven, een proces dat geworteld zit in de Indiase cultuur, kost uitsluitend mankracht terwijl het maken van 100 meter stof met een weefmachine tot wel 126 kWh en 93 kilo CO2-uitstoot kan kosten. Door gerecyclede garen te gebruiken bespaart Khaloom daarnaast ruim 126.000 liter water.

Evegeniy: “Recycling van textiel staat anno 2019 nog steeds in de kinderschoenen. De exclusiviteit en hoge kwaliteit van deze maatpakken van Khaloom en Suittruck laat zien wat er mogelijk is met gerecycled textiel. Daar kan de hele industrie een voorbeeld aan nemen. Daarnaast hoop ik als modeliefhebber én voorstander van de circulaire economie dat dit initiatief helpt om meer bewustzijn te creëren in deze consumptiemaatschappij waarin we met elkaar zóveel kopen, kopen, kopen: mínder kwantiteit, méér duurzaamheid.” Eén van de 50 door Levchenko ontworpen pakken is via deze crowdfunding te koop.