Deepfakes maken met een foto en audiobestand
Onderzoek

Deepfakes maken met een foto en audiobestand

20-06-2019 14:28 Laatste update: 14:32

Een foto en een audiobestand zijn genoeg om een nepvideo te maken van iemand die zingt of praat, laten onderzoekers van Samsung en Imperial College zien. De toepassing lijkt vooral handig voor filmmakers.

Heel realistisch zien de met machine learning geproduceerde deepfake-video's van Samsung en Imperial College er nog niet uit. Maar gelet op de minimale input is het wel knap wat er mogelijk is. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze video van Albert Einstein, gemaakt met behulp van een foto en een gesproken tekst van de wetenschapper.

Volgens de onderzoekers is de technologie vooral interessant voor filmstudio's. Zij kunnen de technologie gebruiken om animatieprocessen te versimpelen en voor betere lipsynchronisatie. "Bovendien kan de technologie worden toegepast om delen van het gezicht te genereren die niet zichtbaar zijn of ontbreken."

Dronken

Er is recent veel aandacht voor deepfake-video's. Zo ontstond er vorige maand de nodige ophef over een veel gedeelde video van Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Door verscheidene aanpassingen leek het alsof Pelosi dronken was.

Eerder deze maand werd er een deepfake-video van Mark Zuckerberg verspreid via Facebook en Instagram. In de video lijkt de Facebook-ceo opeens heel open over zijn macht. "Stel je dit voor: een man die de totale controle heeft over de gestolen gegevens van miljarden mensen. Al hun geheimen, hun levens en hun toekomst."