Amerikaans leger koopt 9000 setjes minidrones
Voor Afghanistan

Amerikaans leger koopt 9000 setjes minidrones

21-06-2019 12:41 Laatste update: 12:42

Het Amerikaanse leger koopt 9000 setjes minidrones waarmee ze nog deze zomer hun militairen in Afghanistan zullen uitrusten. Ook gaat het Amerikaanse leger robots op de grond inzetten die voorraden vervoeren.

Amerikaanse soldaten in Afghanistan hebben vanaf deze zomer letterlijk luchtondersteuning onder handbereik. In de komende drie jaar gaat het Amerikaanse leger namelijk 9000 setjes Black Hornet-minidrones kopen om hun meest kwetsbare negen man tellende infanteriepatrouilles mee uit te rusten.

Per patrouille krijgen de militairen een setje bestaand uit twee Black Hornets mee die ze vanaf hun hand kunnen laten opstijgen. De drones vliegen niet autonoom en de soldaten besturen de drones met een speciale rugged afstandsbediening.

Twintig minuten vliegen

De Black Hornet-drones worden door het leger Soldier-Borne Sensors (SBS) genoemd en zijn populair bij de soldaten. Voor het eerst kunnen soldaten in het veld vanuit de lucht zonder zich zelf meteen bloot te stellen aan de vijand de omgeving verkennen, zowel overdag als 's nachts. De SBS kan tot twintig minuten vliegen.

De 82nd Airborne-elitebrigade die op het punt staat uitgezonden te worden naar Afghanistan, is al met uitgerust met de drones.

Bevoorrading

Naast de minidrones gaat het Amerikaanse leger investeren in een reeks ietsjes grotere drones die minder dan 1,5 kg wegen en dertig minuten kunnen vliegen. Daarnaast is het leger ook op zoek naar robots die de groepen op de grond kunnen bevoorraden.