Bill Gates: verliezen van Android was 'grootste fout ooit'
Windows Phone

Bill Gates: verliezen van Android was 'grootste fout ooit'

24-06-2019 14:47 Laatste update: 25-06-2019 07:51

Op pc’s werd Windows het dominante besturingssysteem. Dat het Microsoft niet is gelukt dat trucje te herhalen bij mobiele apparaten noemt Bill Gates zijn ‘grootste fout ooit’.

De Microsoft-oprichter deed die uitspraak in een interview bij het venture capital-bedrijf Village Global, schrijft The Verge. In het gesprek legt Gates uit dat platformen, zoals pc’s of smartphones, winner-take-all-markten zijn: de grootste partij drukt alle concurrentie weg. “Er is ruimte voor precies een besturingssysteem dat niet van Apple is.”

Op de pc was Windows dat besturingssysteem, maar op smartphones werden Windows Mobile en Windows Phone compleet overvleugeld door Android – het besturingssysteem dat in 2008 voor 50 miljoen dollar werd overgenomen door Google.

400 miljard

“Het was vanzelfsprekend geweest als Microsoft had gewonnen”, zegt de Microsoft-oprichter over de strijd om het dominante mobiele besturingssysteem. Als niet Google maar Microsoft het belangrijkste mobiele besturingssysteem in handen zou hebben, zou het door hem opgerichte bedrijf 400 miljard dollar meer waard zijn geweest, vermoedt Gates.

Desondanks heeft Microsoft het volgens hem niet slecht gedaan. Zo verdient het softwarebedrijf nog altijd goed aan Windows, Office en zijn cloud-diensten. “We zijn een van de leidende bedrijven”, zegt hij. “Als we het goed hadden aangepakt, waren we nu het leidende bedrijf geweest.”

Boetekleed

Dat Gates het boetekleed aantrekt voor de mislukte mobiele ambities is opmerkelijk. In 2000, ruim voor de doorbraak van de smartphone, droeg hij de functie van ceo al over aan Steve Ballmer – al bleef Gates wel aan Microsoft verbonden als chief software architect.

Nadat de iPhone en Android een groter succes bleken dan Ballmer aanvankelijk voorzag, besloot de Microsoft-ceo het roer eind 2008 drastisch om te gooien. Hij dankte Windows Mobile af en begon met iets nieuws: Windows Phone.

Dynamische tegels

Hoewel Windows Phone met de dynamische tegels aanvankelijk voorliep op Android en iOS kon het Microsoft-besturingssysteem de harten van Android- en iOS-gebruikers niet veroveren. “Je bent ten dode opgeschreven als je maar de helft of zelfs 90 procent van de apps van de marktleider hebt”, zegt Gates daarover in het interview met Village Global. Zo kwam er nooit een YouTube-app uit voor Windows Phone.

Het marktaandeel van het mobiele besturingssysteem van Microsoft kwam nooit boven de paar procent uit. Met de komst van Windows 8 ging Windows Phone op in het algemene besturingssysteem van Microsoft, en begin dit jaar kondigde het softwarebedrijf aan dat het eind 2019 stopt met updates voor Windows 10 Mobile.