Amerikaanse chipmakers omzeilen Huawei-sancties
Handelsoorlog

Amerikaanse chipmakers omzeilen Huawei-sancties

26-06-2019 07:58 Laatste update: 08:02

Amerikaanse chipmakers als Intel en Micron leveren sinds drie weken weer producten aan Huawei. Het gaat om chips die niet in de VS zijn gemaakt.

Omdat de chips officieel niet uit de Verenigde Staten komen, vallen ze ook niet onder de door de regering-Trump afgekondigde Huawei-boycot, zo is de redenering. Inmiddels leveren de chipbedrijven zo alweer voor honderden miljoenen dollars aan producten, meldt The New York Times.

Jurist Kevin Wolf die de Amerikaanse techbedrijven adviseert, verklaart tegenover de krant dat de bedrijven de chips kunnen leveren op voorwaarde dat de producten geen technologie bevatten die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. Ook mogen de bedrijven geen ondersteuning bieden voor het gebruik van de chips.

Meningen verdeeld

Binnen de Amerikaanse regering zijn de meningen verdeeld over de toelaatbaarheid van de leveringen aan Huawei, schrijft The New York Times. Sommigen menen dat het omzeilen van het exportverbod in strijd is met de geest van de regels.

Anderen hebben meer sympathie voor Intel en Micron. Zeker omdat het alternatief is dat Huawei zijn chips voortaan bij Koreaanse concurrenten gaat inkopen. Zo kunnen Samsung en SK Hynix geheugenchips leveren die vergelijkbaar zijn met die van Micron.

Bestaande producten

Vorige maand plaatste de regering-Trump Huawei op een zwarte lijst. Daardoor mogen Amerikaanse techbedrijven hun technologie alleen met goedkeuring van de overheid aan het Chinese bedrijf leveren. Volgens de Amerikanen kan de apparatuur van Huawei worden misbruikt voor spionage – een aantijging waarvoor ze overigens nooit publiekelijk bewijs voor hebben geleverd.

Later besloot de Amerikaanse regering de sancties te versoepelen: het is bedrijven nu toegestaan om tot halverwege augustus technologie te blijven leveren die Huawei gebruikt voor bestaande producten. Door ‘niet-Amerikaanse’ chips te leveren, kunnen de Amerikaanse chipmakers ook producten blijven leveren voor toekomstige Huawei-telefoons en -apparatuur.

Mate X

Huawei zelf doet overigens ook het nodige om de definitie van ‘bestaande producten’ op te rekken. Zo is de opvouwbare Mate X, die nog niet te koop is, volgens Huawei ook een bestaand product. Het bedrijf had de telefoon immers al eerder dit jaar aangekondigd.

De sancties hebben desalniettemin grote gevolgen voor Huawei. Het bedrijf dat zich in de afgelopen jaren wist op te werken tot de op een na grootste producent van smartphones ter wereld, ziet de verkopen van zijn telefoons in het Westen sinds de boycot flink teruglopen. Veel consumenten laten Huawei links liggen, omdat onduidelijk is of ze straks bijvoorbeeld nog wel Android-updates kunnen krijgen.

Represailles

De Chinese overheid trekt zich het lot van Huawei zeer aan. Beijing zet Amerikaanse techbedrijven flink onder druk om bij Trump te lobbyen tegen de Huawei-sancties. Zo kregen Microsoft en Dell te horen dat zij represailles kunnen verwachten als zij gehoorzamen aan de door de Amerikaanse overheid opgelegde sancties tegen Huawei.