fashion for disabled

Streetwear voor rolstoelers

4 juli 2019 18:52

Kostuumontwerper Lili Pázmány heeft de stoere collectie kleding gemaakt met ingebouwde functies voor mensen in een rolstoel.

Unobstructed heet de streetwearcollectie voor rolstoelers. Maar de streetwear is niet alleen ontworpen om ongehinderd (unobstructed) in te bewegen. Wie in een rolstoel zit heeft meestal last van teveel stof aan de voorkant en een afzakkende broek aan de achterkant. Bovendien zijn de meeste kledingstukken niet gemakkelijk aan- en uit te trekken als je niet over aansturing van je benen beschikt. De Hongaarse kostuumontwerper Lili Pázmány lost niet alleen de grootste hinder op maar bracht ook functionaliteit in de kleding. 

3D-geprinte gespen

Aan de streetwear collectie Unobstructed valt direct de grote hoeveelheid banden en 3D-geprinte gespen op. Die gespen leggen de nadruk op het gemakkelijk aantrekken. De banden zijn handvatten waarmee je (met je handen) je benen kunt manoeuvreren. Dat met je handen je benen optillen is iets wat ik een bevriend rolstoelgebruiker inderdaad zie doen. Nu gaat dat dus een stuk gemakkelijker. Maar als je even niet de nadruk wil leggen op de handvatten aan je benen zijn er ook modellen waarbij je die banden onzichtbaar naar binnen kunt steken.

Over modellen gesproken, het zijn niet de minsten die de kleding showen, waarmee meteen het gebrek en nut van moderne kleding voor gehandicapten bewezen is. Zo zie je in de film Marietta Laura Jávor (influencer en rolstoelgebruiker), en op de foto’s Amarila Veres (paralympier en professional rolstoelschermer), Katalin Varga (paralympier en pro kayaker), Angi Parti (Hongarije’s wheelchair beauty queen (2017)) en de moeder van Lili Pázmány.

Unobstructed rolstoelkleding
Miniatuurvoorbeeld
kleding tracker

Deze slimme kleding trackt je gezondheid