Reizen in de spits betekent vaak drukte en staan. Beeld © ANP
Reizen in de spits betekent vaak drukte en staan. Beeld © ANP
Toch maar later van huis?

Google Maps gaat drukte in openbaar vervoer melden

28 juni 2019 11:54

Google gaat voorspellen hoe druk het is in het openbaar vervoer. Op plaatsen waar het bedrijf geen toegang heeft tot de real-time informatie van ov-bedrijven gaat het daarnaast op basis van verkeersinformatie vertragingen melden.

Op basis van eerdere ritten gaat Google Maps voorspellen hoe druk het is in bussen,treinen of metro's. "Daardoor kun je er nu ook voor kiezen om een paar minuten te wachten, zodat je wellicht wel een zitplaats hebt", schrijven Taylah Hasaballah en Anthony Bertuca van Google in een blogpost die vergezeld gaat van een foto van een vervoermiddel waarin het vaak druk is: een trein van de NS.

Google maakt de drukte zichtbaar met behulp van vier poppetjes: hoe meer van die poppetjes een donkergrijze kleur hebben, hoe drukker het is. Google Maps gaat de nieuwe optie in bijna tweehonderd steden wereldwijd aanbieden. In Nederland gaat het daarbij om Amsterdam, Utrecht en Eindhoven.

Op een aparte statistiekenpagina zet Google ook de drukste ov-routes en haltes in Amsterdam op een rij. Volgens Google zijn tramlijnen 26 en 5 en de pont naar het NDSM-terrein het drukst. Veel gebruikte haltes zijn er onder meer bij de VU en bij het Bimhuis.

Vertraagde bussen

Google Maps gaat op plaatsen waar het geen toegang heeft tot de real-time informatie van ov-bedrijven, ook proberen om betere informatie verschaffen over mogelijke vertragingen. Met behulp van kunstmatige intelligentie wil het bedrijf eventuele vertragingen van bussen in kaart brengen.

Het bedrijf is drie weken geleden al met het systeem begonnen in India, en introduceert de dienst nu ook in andere steden.

Google Maps is soms ontzettend frustrerend