SpaceX: na maand geen contact meer met drie internetsatellieten
Starlink

SpaceX: na maand geen contact meer met drie internetsatellieten

29-06-2019 09:00 Laatste update: 09:05

Ruim een maand na de lancering van zestig internetsatellieten heeft SpaceX het contact met drie ervan verloren.

Dat heeft het ruimtevaartbedrijf bekendgemaakt. De overige 57 satellieten, die onderdeel uitmaken van het zogeheten Starlink-programma, werken wel naar behoren. 45 Satellieten zijn inmiddels op de beoogde hoogte aanbeland, terwijl tien andere satellieten daar ook spoedig zullen aankomen.

Bij de twee resterende satellieten is het de bedoeling dat ze weer terugkeren in de dampkring, omdat SpaceX wil laten zien dat dat kan gebeuren zonder gevaarlijk ruimteafval te creëren. De drie satellieten waarmee het bedrijf niet meer kan communiceren, zullen naar verwachting ook binnen een jaar weer terugkeren in de dampkring.

Dat er met drie satellieten iets is misgegaan, was min of meer ingecalculeerd. “We gebruiken veel nieuwe technologie, dus het is mogelijk dat enkele satellieten niet zullen werken”, verklaarde SpaceX-topman Elon Musk een week voor de lancering al.

Testen uitvoeren

Het ruimtevaartbedrijf is nu van plan om testen uit te voeren met de satellieten. De satellieten zullen breedbandsignalen met video’s en games gaan uitzenden, om zo de snelheid en capaciteit van het netwerk vast te stellen.

Uiteindelijk wil SpaceX 12.000 satellieten lanceren om breedbandinternet te kunnen aanbieden via zijn Starlink-netwerk. Breedbandinternet kan onder meer interessant zijn voor afgelegen gebieden.

Blue Origin

SpaceX is niet het enige bedrijf dat met behulp van satellieten internettoegang wil bieden. Andere kapers op de kust zijn Kepler, Telesat en LeoSat. Het ruimtevaartbedrijf van Musk krijgt daarnaast concurrentie van ’s werelds rijkste man, Jeff Bezos.

De Amazon-oprichter heeft zijn eigen ruimtevaartbedrijf Blue Origin, dat ook van plan is satellieten te lanceren. Amazon werkt bovendien samen met Iridium Communications aan CloudConnect, een netwerk dat met behulp van satellieten wereldwijde toegang wil bieden voor internet of thing-applicaties.