Apple verplaatst productie Mac Pro van de VS naar China
Handelsoorlog

Apple verplaatst productie Mac Pro van de VS naar China

29-06-2019 10:10 Laatste update: 11:04

De productie van de nieuwe Mac Pro, het enige belangrijke Apple-product dat in de VS werd gemaakt, wordt verplaatst naar China.

Dat meldt The Wall Street Journal. De beslissing zal tegen het zere been zijn van president Trump, die Apple de afgelopen jaren regelmatig heeft gekapitteld omdat het bedrijf volgens hem te weinig producten in de Verenigde Staten laat produceren.

Met importheffingen op goederen die in China worden geproduceerd, probeert de Amerikaanse president het bovendien aantrekkelijker te maken om de productie naar de VS te verplaatsen.

Arbeidskosten

Sinds 2013 laat Apple weer Macs in de Verenigde Staten maken, in Austin, Texas. Toen Apple aankondigde dat het bedrijf weer computers in Amerika ging produceren, verklaarde Apple-ceo Tim Cook dat het onmogelijk was om alle productie naar de VS te verplaatsen. Niet alleen omdat de arbeidskosten in de VS hoger liggen, maar ook omdat Amerikaanse werknemers niet over de benodigde vaardigheden zouden beschikken.

Apple liep de afgelopen jaren bij de productie van de Macs in Texas tegen de nodige problemen op. Zo bleek de fabriek niet in staat om snel genoeg te reageren op een toenemende vraag. Ook had Apple moeite om lokale toeleveranciers te vinden voor bepaalde onderdelen.

Schade

In mei dreigde Trump om een importtarief in te voeren op vrijwel alle producten die uit China komen. Apple verzet zich daartegen: volgens het bedrijf zullen de handelstarieven zowel Apple als de Amerikaanse economie schade berokkenen.

Ondertussen maakt Apple wel plannen om een deel van zijn productie weg te halen uit China. Zo zou het bedrijf een groter deel van zijn iPhone-productie willen overhevelen naar India en Vietnam. Daarnaast overweegt Apple om ook in Mexico, Indonesië en Maleisië meer producten in elkaar te laten zetten.

Eindmontage

De Verenigde Staten staan niet op het lijstje van mogelijke productielanden. In een verklaring laat Apple weten dat het wel degelijk veel investeert in de VS. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen samen met ruim 9.000 Amerikaanse toeleveranciers. Die activiteiten waren vorig jaar goed voor meer dan 60 miljard dollar.

Daarnaast wijst het bedrijf erop dat de Mac Pro, “net als al onze producten”, in de Amerikaanse staat Californië wordt ontworpen. “De eindmontage is slechts een deel van het productieproces.”