Een jongen in Enschede krijgt een bon. Beeld © Politie
Een jongen in Enschede krijgt een bon. Beeld © Politie
Nieuws

Politie zet de toon: door heel Nederland gaan appende fietsers op de bon

1 juli 2019 15:35

Het is duidelijk. Het is voorbij met bellen, appen en overige activiteiten met de telefoon als je op de fiets zit. Veel politiekorpsen slingerden vandaag tientallen fietsers op de bon voor het in de hand hebben van hun telefoon.

In de Rotterdamse wijk Kralingen bijvoorbeeld werd een politieactie gehouden. De politie wachtte de fietsers op en bekeurde ze – 35 personen in totaal. 

Ook in Enschede waren tientallen fietsers de klos. Daar werden vanochtend 30 boetes uitgeschreven door 'politieagenten in uniform en agenten in burgerkleding op politiefietsen'.

Flinke controle

Het is vandaag de eerste dag dat het telefoonverbod op de fiets van kracht is. De politie heeft daarom flink ingezet op handhaving. "Er is vandaag meer aandacht voor omdat het de eerste dag is", geeft de politie toe. Maar fietsers moeten niet denken dat ze morgen weer append over de fietspaden kunnen. "Het controleren wordt gewoon opgenomen in het reguliere werk. Er zal zeker aandacht voor blijven."

In Amsterdam kregen vannacht al zes mensen een bon. "De bekeuring is 95 euro, wat een aantal van de bekeurde personen al bleek te weten. Dat gedeelte van de voorlichtingscampagne was kennelijk wel goed blijven hangen."

Fietsers geschrokken

De mensen die een bon krijgen, reageren daar over het algemeen begripvol op, zegt de politie. "Ze vinden het een fors bedrag en ze schrikken ervan. Maar aan de andere kant zeggen ze ook dat ze het eigenlijk niet hadden moeten doen. Ze zeggen ook wel dat het ze niet meer overkomt."