Amazon-medewerker maakt slim kattenluik tegen dode vogels
Prooi cadeau

Amazon-medewerker maakt slim kattenluik tegen dode vogels

01-07-2019 15:53 Laatste update: 19:06

Een medewerker van Amazon had genoeg van de 'cadeautjes' die zijn kat meenam en maakte een kattenluik dat dankzij kunstmatige intelligentie dicht blijft als de kat een prooi mee naar binnen wil nemen.

Elke eigenaar van een kat kent de ongevraagde cadeautjes wel: dode vogels, muizen of andere onschuldige dieren die door de kat in de woonkamer worden gelegd. Amazon-technicus Ben Hamm had genoeg van zijn 'lieve, moordlustige kat' en besloot het probleem met kunstmatige intelligentie op te lossen.

Hamm rustte zijn kattenluik uit met de Amazon DeepLens AI-camera, en een systeem waarmee het luik open of op slot kan worden gezet. De programmeerbare camera kan beelden leren herkennen, en van elkaar onderscheiden. Hamm leerde DeepLens om zijn kat te herkennen zonder prooi in zijn bek, en met prooi. Ook kan de camera herkennen of de kat komt aanlopen, of juist weggaat. 

Donatie aan een goed doel

Als de kat nu met een prooi in zijn bek komt aanlopen, gaat het luikje een kwartier lang op slot. Ook krijgt Hamm een berichtje op zijn telefoon. Hamm koppelde ook een automatische donatie aan zijn systeem. Elke keer als zijn kat met een vogel wordt gezien, gaat er wat geld naar de National Audubon Society, die zich inzet voor de bescherming van vogels die vaak aan katten ten prooi vallen.

Het systeem van Hamm is vooralsnog niet commercieel beschikbaar. De programmeur heeft zijn gebruikte broncode ook nog niet openbaar gepubliceerd, zodat handige katteneigenaren zelf aan de slag kunnen.

Worden robots slimmer dan mensen?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's