© Bright.nl

Spotify laat artiesten niet meer zelf muziek uploaden
Unplugged ?

Spotify laat artiesten niet meer zelf muziek uploaden

01-07-2019 17:55 Laatste update: 17:55

Na een klein jaar trekt Spotify de stekker uit een test waarbij onafhankelijke muzikanten direct op Spotify hun muziek konden uploaden. Dat moet nu weer via distributeurs.

Als jij een liedje luistert op Spotify, dan krijgt de artiest daar zo goed als niks voor. Niet alleen omdat Spotify slechts enkele procenten van centen betaalt per stream, maar ook omdat er altijd nog andere partijen tussen zitten die een deel van de opbrengst pakken. Bij grotere artiesten zijn dit platenmaatschappijen, maar bij kleinere onafhankelijke artiesten zijn die meestal distributeurs die tegen betaling muziek doorzetten naar Spotify.

Daarom startte Spotify in september vorig jaar een proef waarbij onafhankelijke artiesten direct eigen nummers in eigen beheer op de dienst konden plaatsen. Maar blijkbaar leverde dit voor Spotify niet genoeg op: het stopt met deze proef. Alleen in juli kan nog muziek worden geüpload op deze manier.

Muziek verhuizen

Daarnaast moeten artiesten zo snel mogelijk hun muziek bij een distributeur onderbrengen, want op een gegeven moment wordt alle zelf geüploade muziek van het platform verwijderd. Iedereen die getroffen wordt door de verandering zal daar via e-mail van op de hoogte worden gesteld.

Wel zegt Spotify dat artiesten inzicht blijven houden in hoeveel mensen luisteren naar hun muziek en de data die daarachter schuil gaan.

Kijk ook: wat is de beste muziekstreamer?

Geen tech-video missen? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal