Negeren kun je leren: zo app je niet in het verkeer
Appreview

Negeren kun je leren: zo app je niet in het verkeer

02-07-2019 05:10 Laatste update: 06:33

Nina Verberne

Appen op de fiets kan je een flinke boete opleveren, in de auto kost het je nog veel meer. En belangrijker: van die aandachtslurper afblijven is wel zo veilig. Deze apps proberen je daarbij te helpen. Maar werken ze ook?

1. Automodus

De Automodus app werd een aantal jaar geleden op de markt gebracht door verzekeraar Interpolis. De app zorgt ervoor dat je tijdens het rijden geen notificaties ontvangt. Op deze manier raak je niet afgeleid door je telefoon. Voordat je weggaat, moet je de app inschakelen zodat-ie weet dat je aan het rijden bent en even geen notificaties zal ontvangen. De app doet verder weinig, behalve dan je mobiel tijdelijk ‘uitschakelen’. In de app zit ook een wedstrijdelement. Terwijl je rijdt met Automodus aan, scoor je punten. Het doel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen, want dat betekent dat je veilig bezig bent. Open je tijdens het rijden toch een app of speel je met de navigatie, dan krijg je strafpunten. Zo kun je met vrienden en familie de strijd aan gaan. Als jij op een dag meer punten verzamelt dan de anderen, krijg je bonuspunten.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Ben je klant bij Interpolis dan kun je met de app korting krijgen op je verzekering en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Verder krijg je ook te zien welke afstand je gereden hebt, hoeveel kilometers je in totaal hebt afgelegd die dag en wat je gemiddelde snelheid was.
Minpunten: Het zou fijn zijn als de app een berichtje zou sturen naar de mensen die je proberen te bereiken, dat je even druk bent met op het verkeer letten.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

2. Drivemode

Geen verzekering bij Interpolis? Dan kun je beter de app Drivemode downloaden. Deze app is namelijk net wat geavanceerder dan Automodus. Deze app schakelt je telefoon namelijk niet ‘uit’. Hij werkt met simpele veegbewegingen, tappen en met voice control. Hierdoor hoef je niet naar je smartphone te staren en kun je je ogen dus op de weg houden. Krijg je een berichtje binnen en wil je reageren? Dan doe je dat met je stem. De app stuurt dan een van de vele voorgeprogrammeerde boodschappen. Zelf een berichtje typen hoeft dus niet meer. Drivemode heeft eveneens een niet-storen functie. Binnenkomende gesprekken en berichten worden dan automatisch beantwoord met een standaard boodschap.

Prijs: In-app aankopen.
Beschikbaar voor: Android & iOS.
Pluspunten: Luister je in de auto muziek via je smartphone? Ook die kan je via de app Drivemode bedienen. De muziekspeler zweeft als het ware over de applicatie die op dat moment actief is, zoals je navigatie-app of een WhatsApp-bericht.
Minpunten: Je moet alsnog op de telefoon kijken, wil je switchen tussen bepaalde apps. Dan werkt een Google Assistent of Siri nog beter.
Waar voor je geld: Nee.

3. SafeDrivePod

SafeDrivePod werkt in combinatie met een zogenoemde ‘pod’, een kastje ter grootte van een luciferdoosje. Dat bevestig je ergens op je voertuig (dus ook op je fiets). De pod registreert door trillingen wanneer je aan het rijden bent en zal via de bijbehorende app je telefoon blokkeren. Handsfree bellen en gebeld worden gaat wel heel simpel, dus je kan veilig laten weten dat je wat later bent. Sta je weer stil? Dan stopt de pod na enkele seconden, zodat je weer gebruik kan maken van je telefoon.

Prijs: Je betaalt per pod eenmalig € 120,-. De app die erbij hoort, is gratis.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Je hoeft zelf niets in te schakelen. Daarnaast zit er ook een SOS-mogelijkheid op de pod mocht er iets gebeuren.
Minpunten: Behoorlijk kostbaar voor iets dat je ook gewoon zelf kunt afleren door je gezonde verstand te gebruiken.
Waar voor je geld: Nee.

4. InTrafficReply

Deze app is gemaakt door Samsung. De app zorgt ervoor dat je automatisch reageert op inkomende berichtjes en telefoontjes wanneer je aan het rijden bent. Als je 10 kilometer per uur of harder rijdt, gaat de app automatisch aan. Super fijn, want hiervoor hoef je zelf dus niets te doen. Stuurt iemand je een appje terwijl je aan het rijden bent, dan wordt er automatisch een kant-en-klaar berichtje terug geappt. Je kunt deze berichtjes aanpassen met een filmpje of GIFje.

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: Android.
Pluspunten: Stuurt iemand je 10 appjes achterelkaar, dan zal jij - of nou ja, de app - maar 1 berichtje terugsturen tijdens je autorit.
Minpunten: De app wordt ook geactiveerd tijdens het hardlopen. Gelukkig kun je dit wel handmatig uitschakelen.
Waar voor je geld: Niet van toepassing. 

5. New Car Mode

Net zoals alle bovenstaande apps onderschept ook deze je berichten en notificaties. Maar deze app spreekt de berichtjes en notificaties voor je uit, zodat je niets mist. Het enige nadeel: je kunt niet direct een berichtje terug sturen. Belt er iemand? Dan vertelt de app je wie er precies belt, mits deze persoon in je contactenlijst staat. De app moet je verder zelf aan- en uitzetten. Hij is dus helaas niet zo slim dat-ie weet dat je aan het rijden bent. 

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: Android.
Pluspunten: Hij spreekt uit wie er belt.
Minpunten: Als er iemand belt en je neemt niet snel genoeg op (en dat is al na 3 seconden) dan schakelt-ie direct naar een soort van voice mail waarbij je het bericht kunt afluisteren nadat je uitgereden bent. En je moet er maar net aan denken om 'm aan te zetten.
Waar voor je geld: Niet van toepassing. 

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.