© Loon

Google-zusterbedrijf test internetballonnen in Kenia

De internetballon van Loon

Project Loon

Google-zusterbedrijf test internetballonnen in Kenia

02-07-2019 08:30 Laatste update: 12:36

Google-zusterbedrijf Loon gaat zijn internetballonnen voor het eerst commercieel testen, boven Keniaanse bergdorpen.

Loon, een onderneming van Google-moederbedrijf Alphabet, werd in 2011 gestart. Loon wil met grote weerballonnen voorzien van mobiele antennes internet brengen naar gebieden die op andere manieren moeilijk te bereiken zijn. De heliumballonnen zijn zo groot als tennisvelden zijn al vaker getest, bijvoorbeeld om in Peru en Puerto Rico na natuurrampen de bevolking en hulpverleners van een netwerk te voorzien.

Het is voor het eerst dat de ballonnen gebruikt worden om internet te brengen naar plekken waar dat tot nu toe niet beschikbaar was, en voor het eerst dat die verbinding commercieel wordt aangeboden. De Keniaanse luchtvaartautoriteit heeft toegezegd dat de laatste benodigde vergunning voor Loon deze maand wordt ondertekend, meldt Reuters.

Lokale provider vanwege tegenstand

De ballonnen gaan daarna de lucht in met antennes van Telkom Kenya, de op twee na grootste mobiele provider van Kenia. Ze gaan 4G-internet verspreiden vanaf een hoogte van 20 kilometer. De tests moeten uitwijzen de ballonnen op grotere schaal en langere termijn een goed alternatief zijn voor antennemasten. Zo moet duidelijk worden wat de gevolgen van harde windstoten zijn.

Loon zou samenwerken met een lokale provider omdat het bedrijf tegenstand zou krijgen door te concurrenten met die providers. Toch krijgt ook de huidige regeling kritiek: Loon rekent op basis van het dekkingsgebied, terwijl providers liever zouden betalen voor het aantal gebruikers.

Elke 5 maanden vervangen

Daarnaast zijn er nog zorgen over de bruikbaarheid van de internetballonnen in gebieden waar niet het hele jaar door de zon schijnt. Ook zou het kunnen dat de ballonnen in de buurt van steden andere mobiele verbindingen verstoren. Bovendien moeten de ballonnen elke vijf maanden worden worden vervangen, à tienduizenden dollars per ballon.

Over Google-project Loon in 2016:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's