China opent de jacht op podcasts: meerdere apps offline
Censuurinvasie

China opent de jacht op podcasts: meerdere apps offline

02-07-2019 09:01 Laatste update: 09:11

De Chinese censuur heeft ook de wereld van de podcast- en muziekapps bereikt. Veel van die apps zijn in het land niet meer te downloaden.

In de verstrekkende poging om het internet te beheersen, heeft de internetwaakhond CAC (Cyberspace Administration of China) ingegrepen in de audiomarkt, zo schrijft TechCrunch na een bericht op de WeChat-site van CAC. In totaal zijn 26 op audio-gerichte apps offline gehaald of hebben een waarschuwing ontvangen.

'Speciale herstelacties'

De instantie spreekt van 'speciale herstelacties' tegen 'de chaos van netwerkaudio'. Zo zouden de apps een platform zijn voor 'historisch nihilisme en pornografische inhoud'. De internetwaakhond heeft nauwelijks namen genoemd van getroffen apps, maar volgens TechCrunch zijn veel populaire apps niet meer te vinden in verschillende app-winkels.

De ingreep komt niet helemaal onverwacht, aangezien Apple vorige maand een aantal Chinese podcasts verwijderde uit de Chinese podcastwinkel. Apple gaf in een mail naar een van de verwijderde makers aan dat 'alleen shows van geselecteerde partners' nog beschikbaar zijn in China.

TikTok

De Communistische Partij maakt er een traditie van om toe te slaan bij opkomende technologieën. Zo werden populaire apps zoals TikTok al aan banden gelegd en tijdens de hype van livestreamingapps greep de overheid ook snel in.

Luister ook de wekelijkse tech-podcast van Bright.

Kijk ook: Bright start eigen podcast