'Apple stapt weer over op normaal toetsenbord'
Einndljik

'Apple stapt weer over op normaal toetsenbord'

04-07-2019 09:09 Laatste update: 11:20

Apple zou afstappen van zijn geplaagde butterfly-toetsenborden. Het bedrijf zou nieuwe MacBooks binnenkort weer gaan leveren met de traditionele scissor-toetsen.

Dat zegt de goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo tegen 9to5Mac. De MacBook Air zou later dit jaar de eerste laptop met het volledig nieuwe toetsenbord zijn, de MacBook Pro volgt in 2020. De nieuwe toetsmechanieken zouden zorgen voor diepere toetsaanslagen en het toetsenbord zou langer meegaan. Apple zou in zijn nieuwe mechanieken onder andere fiberglas gebruiken, om de toetsen te verstevigen.

De meeste laptops gebruiken toetsen met het scissor-mechaniek. MacBooks ook, tot Apple in 2015 overstapte op zijn zelfbedachte butterfly-mechaniek. Dat zorgde voor een platter toetsenbord met grotere knoppen met een minder diepe aanslag. Maar ook voor een hoop problemen: de toetsenborden bleken erg vatbaar voor stof en kruimels, met vastzittende toetsen tot gevolg. Spatiebalken werkten niet meer en letters verschenen niet of juist dubbel na één aanslag.

Excuses

Apple bood meermaals zijn excuses aan voor de problemen en probeerde het mechaniek tot vier keer toe te verbeteren. Maar het aantal klanten met een slecht functionerend toetsenbord is inmiddels zo groot, dat er een speciaal reparatieprogramma is. Iedereen met een MacBook met een butterfly-toetsenbord kan dat bij problemen gratis laten vervangen bij Apple of een aangesloten reparateur.

MacBook Air: "Ik zie de logica niet"

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's