Beeld © TU/e Bart van Overbeeke
Beeld © TU/e Bart van Overbeeke
Ingebouwde laadpaal

Zonneauto van TU Eindhoven zoekt zelfstandig de zon op

5 juli 2019 19:20

Studenten van de TU Eindhoven hebben hun nieuwste zonneauto gepresenteerd. De Stella Era kan andere elektrische voertuigen opladen.

De Stella Era is de vierde versie de zonneauto van het Solar Team Eindhoven, na de Stella, Stella Lux en Stella Vie. De nieuwe gezinswagen vol zonnepanelen heeft twee grote nieuwe functies: deels autonoom rijden en het delen van energie.

Om te zorgen dat de Stella Era zoveel mogelijk energie uit zonlicht opwekt, kan de auto zelfstandig op zoek naar de zonnigste plekken op een parkeerplaats. Ook heeft de auto een bijbehorende app, waarmee gebruikers van de auto hun energieopwekking tegen betaling kunnen delen met anderen.

Automatisch berekenen 

De auto kijkt in de agenda van de eigenaar om te bepalen hoeveel energie die zelf nodig heeft om te rijden, en bekijkt ook de weersverwachting. Zo wordt duidelijk hoeveel energie er overblijft om met anderen te delen. Dat communiceert Stella Era automatisch via de app aan geïnteresseerden in de buurt.

De zonneauto moet volgens het Solar Team Eindhoven op één lading 1200 kilometer kunnen rijden, terwijl er vier mensen in de auto zitten. Tussen 13 en 20 oktober gaat de Stella Era in Australië een afstand van iets meer dan 3000 kilometer afleggen. Voorganger Stella Die won in 2017 al in de Cruiser Class van de Solar Challenge.

Deze auto rijdt op zonne-energie en is in 2019 te koop

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's