Video: twee keer goud voor 'Oranje' bij de Robocup
Robocup

Video: twee keer goud voor 'Oranje' bij de Robocup

08-07-2019 09:27 Laatste update: 16:42

Het Eindhovense team Tech United heeft zondag in Sydney opnieuw de wereldtitel robotvoetbal veroverd. Tech United versloeg in de finale van de Robocup het Chinese team Water met 6-4. De Eindhovense zorgrobot Hero ging ook met de wereldtitel aan de haal.

Terugblik op de Robocup:

De Eindhovenaren stonden voor de twaalfde keer op rij in de finale en pakten voor de vijfde keer de titel. In 2017 speelde het team in de eindstrijd ook tegen China, maar ging toen onderuit.

De tafelhoge robots spelen vijf tegen vijf met een echte voetbal. Dat gebeurt in twee helften van een kwartier, op een veld van 18 bij 12 meter. De robots zijn geprogrammeerd, maar zodra het fluitsignaal klinkt voetballen ze compleet zelfstandig en zijn de mensen slechts toeschouwer.

Oranje Leeuwinnen

Nederland speelde dit keer met Sari van Verenstaal, Lieke Motors, Jackie Groenestroom, Dominique Bluetooth, Lineth Rekenbrein en Vivianne Wielema, naar de Oranje Leeuwinnen. Het was razend spannend. Aan het eind maakte Nederland, dat achter stond, de gelijkmaker pas. In de verlenging scoorden de Nederlandse robots nog twee keer.

De spelregels van robotvoetbal:

Zorgrobot won ook goud

Ook de Eindhovense zorgrobot Hero won de wereldtitel tijdens de Robocup in Sydney. De zorgrobots voeren allerlei opdrachten uit, zoals het buiten zetten van vuilnis en het serveren van drankjes.  

Het doel van de competitie met zorgrobots is om robotica te ontwikkelen die hulp kan bieden in thuis- of zorgsituaties. Hiermee wordt getoond hoe de techniek uit de voetbalcompetitie ook kan worden toegepast op een maatschappelijke en nuttige manier. 

Zo won zorgrobot Hero: