Elektrische auto's

Toyota test efficiënte zonnepanelen op auto's

8 juli 2019 15:39

De Nederlandse zonneauto Lightyear One is nog maar net gepresenteerd of Toyota komt op de proppen met een Prius vol met zonnepanelen.

De reactie van de auto-industrie op de Lightyear One is nogal uiteenlopend. De technische baas van BMW vond het allemaal onzinnig (maar die heeft sowieso wat moeite met de vooruitgang), maar Toyota kondigt nu een proef aan met een elektrische auto vol zonnepanelen. Samen met Sharp en NEDO test Toyota vanaf eind deze maand een auto met zonnepanelen op de motorkap, dak en achterruit. 

Het systeem levert 860 Watt op. Zowel geparkeerd als tijdens het rijden worden op die manier de accu's bijgeladen. Dat zou zo'n 44,5 kilometer bereik moeten opleveren. Dat is meer dan wat Lightyear claimt, al is de Nederlandse startup eerlijk over de invloed van omstandigheden die per land verschillen. In Nederland zou je daarmee 22 kilometer per dag kunnen laden. In Zuid Frankrijk een flink stukje meer.

De Toyota-auto moet tijdens de test geloofwaardige gebruikscijfers laten zien en het bedrijf hoopt een beter idee te krijgen van het gebruiksscenario van de zonnepanelen.

Concurrentie

Nadat de Nissan Leaf ooit alleen met een paneeltje voor de 12V-accu werd geleverd en de Fisker Karma vol zonnepanelen in het dak roemloos ten onder ging voor problemen bij de acculeverancier, lijkt het zonnepaneel op de auto een comeback te maken. Met de Lightyear One, de Sono Motors Sion van een Duitse startup en nu dus deze proef van Toyota. 

Kijk ook: Sono Motors Sion met zonnepanelen

Volg Bright op YouTube voor meer video's over elektrische auto's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zonneauto van TU Eindhoven zoekt zelfstandig de zon op

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tesla-killer Lightyear wil Afrika veroveren met zijn zonneauto

Miniatuurvoorbeeld
Opinie:

Commentaar: Lightyear One, de gedroomde zonne-auto?