Ruim 1300 Android-apps volgen gebruikers zonder toestemming
?

Ruim 1300 Android-apps volgen gebruikers zonder toestemming

08-07-2019 19:19 Laatste update: 19:19

Via gps-informatie in foto's en wifi-trackers kunnen Android-apps toch achter persoonlijke informatie van gebruikers komen, ook al geven de gebruikers hiervoor geen toestemming.

Uit onderzoek van de International Computer Science Institute onder ruim 88.000 Android-apps is gebleken dat 1325 apps op slinkse wijze persoonlijke informatie buitmaken, ook als een gebruiker expliciet heeft aangegeven geen informatie te willen delen.

Dit doen de apps bijvoorbeeld door de gps-informatie die opgeslagen is in foto's uit te lezen en op te slaan, maar ook door informatie te vissen uit de wifi-kanalen die in de buurt zijn. Een van de verdachte apps is fotoaanpas-app Shutterfly, maar volgens het bedrijf doet de app niks verkeerd.

SD-kaart-gluurders

Ook zijn er apps die kijken naar informatie van andere apps, opgeslagen op de SD-kaart. Deze is meestal niet of niet goed versleuteld, waardoor persoonlijke informatie daar ook in te zien is. Een lijst van alle schimmige apps wordt later gepresenteerd.

Volgens hoofdonderzoeker Serge Egelman hebben consumenten 'erg weinig tools en handvatten die ze kunnen gebruiken' om hun privacy te beschermen. "Als app-ontwikkelaars het systeem kunnen misleiden, dan is het vragen om toestemming relatief zinloos", zo zei hij tijdens de presentatie, aldus CNET.

Oplossing laat op zich wachten

Google laat aan de onderzoekers weten dat het werkt aan een oplossing, maar dat deze pas komt met het uitbrengen van het nieuwe besturingssysteem Android Q. Deze update wordt verwacht in augustus, maar dan duurt het vaak nog maanden voordat deze versie op een groot deel van de recente Android-toestellen is geïnstalleerd.

Kijk ook: hierom is iOS beter dan Android