Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Beeld © ANP
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Beeld © ANP
5G

Grapperhaus stuurt advies 5G alsnog naar Kamer

8 juli 2019 23:13

Het kabinet heeft alsnog een advies van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD over het 5G-netwerk naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens Kamerleden had dat al eerder moeten gebeuren.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) schrijft in een begeleidende brief dat de Kamer eerder over de inhoud van het advies is geïnformeerd. Ook is het als vertrouwelijk stuk al eerder naar de Kamerleden gestuurd.

Het gaat om een rapport waarin de inlichtingendiensten het ministerie adviseren Chinese bedrijven als Huawei te weren 'uit de kern' van telecomnetwerken.

Huawei niet geweerd

Het kabinet schreef vorige week strenge eisen te stellen aan telecombedrijven die een gooi doen naar frequenties voor het razendsnelle 5G-netwerk. Maar daarbij werd Huawei niet op voorhand uitgesloten. De inlichtingendiensten onderschrijven de voorgestelde aanpak, aldus de minister.

Kathalijne Buitenweg van GroenLinks noemde het eerder op de dag onaanvaardbaar dat het stuk niet naar de Kamer was gestuurd. Kees Verhoeven van regeringspartij D66 noemde het "raar" dat het rapport de Kamer niet heeft bereikt.

Kijk ook: de tech-oorlog tussen VS en China

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Strengere eisen kabinet aan 5G-netwerk, maar Huawei niet geweerd

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

T-Mobile opent drie 5G-testcentra in Den Haag