© Bright

Tips voor de achterbank: zo houd je ze de hele reis zoet
Tech op de 8erbank

Tips voor de achterbank: zo houd je ze de hele reis zoet

10-07-2019 19:09 Laatste update: 19:10

Heb je deze zomervakantie een lange autorit met de kinderen voor de boeg? Bekijk onze tech-tips voor het zoet houden van de achterbank.

1 Zet je principes overboord

Principieel zijn kan wel weer op de camping. De rit is overleven. Dus als je dochter 8 uur lang op de Nintendo Switch wil spelen, dan laat haar lekker. Vergeet de autolader niet!

2 Koop een tablethouder

Dat is de basis voor een rustige achterbank. En een tablet natuurlijk. De kwaliteit maakt niet echt veel uit, maar denk bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy Tab A uit onze Bright Stuff Koopgids. Kost rond de 200 euro maar is een prima ding. Kinderoortjes of kinderkoptelefoons zijn ook essentieel, het liefst een met een begrenzer.

3 Zet Netflix op offline

Maak films en series offline, zodat deze onderweg niet van je databundel af gaat. Ook vermijd je het risico van gezeur over buffering op de achterbank. Op YouTube kan je tegenwoordig ook video's offline beschikbaar maken, maar daarvoor moet je wel even een maand proefabonnementje nemen. 10 uur Zoete Zusjes, here we come!

4 Luisterboeken

Hebben je kinderen genoeg gekeken of worden ze misselijk, dan zijn er gelukkig ook nog gewoon, net zoals vroegen, luisterverhalen. Dat gaat makkelijker dan ooit, via apps als Storytel, Kobo Plus Luisteren (Bol.com) en Spotify. Op Spotify staat bijvoorbeeld het voorleesboek van Jip en Janneke. Alle abonnementen zijn de eerste maand gratis te proberen, dus daarmee dek je de heen- en terugreis. Vergeet ook hier niet om bestanden offline beschikbaar te maken. 

Helemaal gratis, maar iets meer beperkt, is de app LuisterBieb van de Nederlandse bibliotheken. Heb je een abonnement op de bieb, dan heb je 2500 boeken tot je beschikking, voor kinderen van alle leeftijden. Ook voor niet-abonnees zijn er genoeg boeken te luisteren Wel werkt de app erg slecht, ik kom er zelfs helemaal niet in.

5 Podcasts

Er zijn ook een paar podcasts voor kinderen in omloop, zoals Fikkie de Firefighter (een hoorspel voor kinderen van 7 tot 10 jaar) en Bommel. Ook leuk is de 1 Minuut Kleuters-serie van de VPRO, al red je daar maar ongeveer 8 minuten mee. Voor kinderen die al een beetje Engels kunnen, is Story Pirate een leuke optie. 

6 Boekjes

Wil je geen papieren boeken mee, dan zijn er voldoende digitale kinderboeken. De VakantieBieb zet de deuren alleen in de zomervakantie open en daar is veel keus, ook voor niet-leden. Wepboek zijn een reeks schattige animaties en de nieuwe app Pelle op Reis is vooral bedoeld om lezen leuk te houden voor kinderen die er eigenlijk geen zin in hebben. 

7 Spelletjes-apps

Waarschijnlijk weet je zelf het best welke game je kind leuk vindt in de auto, maar een paar suggesties:

- Snelweg-sprookjes van Volkswagen, daarmee wordt je reis een avontuur

- Hidden Folks, een zoekspelletje met grappige hints, ook in het Nederlands

- En de klassiekers Minecraft, Lego en het nieuwe Harry Potter-spel, al is dat vooral leuk voor in tijdens de plaspauzes.

De kleinste kinderen worden blij van NPO Zappelin (spelletjes en filmpjes), De Wereld van Nijntje en Dikkie Dik.

8 De controle houden

Fijn dat je je principes overboord hebt gezet, maar een beetje controle houden is wel belangrijk. Zo kan je bijvoorbeeld video’s downloaden van tevoren en dan het apparaat op vliegtuigmodus zetten. De app YouTube Kids werkt over het algemeen ook wel aardig.

Ook een optie is om je kind een bluetooth-koptelefoon te geven, zodat jij voorin kan bepalen naar wat voor luisterverhaal hij of zij luistert.

Binnenkort zie je onze video's over de beste gadgets voor je vakantie. Abonneer je op ons kanaal om die video's niet te missen.

Kijk ook: de nieuwe Harry Potter-game

Meer tips en tests? 

Download de Bright-app voor iOS of Android