Beeld © Kaspersky Lab
Beeld © Kaspersky Lab
Security

Minister weet niet of overheden nog Kaspersky gebruiken

14 juli 2019 13:45

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft geen idee of de antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky inmiddels op alle servers is verwijderd.

Dat blijkt uit de reactie van minister Ollongren op een Wob-bezwaar van het onderzoeksprogramma Reporter Radio. Vorig jaar besloot het kabinet geen gebruik meer van de antivirussoftware van Kaspersky te maken, uit vrees voor Russische spionage.

Minister Grapperhaus van Justitie liet toen weten dat alle software uit voorzorg zou worden verwijderd. Een maatregel met het oog op de nationale veiligheid. Kasperksy zou software maken die ‘diep in de systemen zitten’. "Als die software gemanipuleerd wordt, levert dat grote gevaren op", aldus de minister.

Maar een jaar na de aankondiging van die maatregel is nog steeds niet duidelijk of alle software van Kaspersky ook echt bij de rijksoverheid is verwijderd. In een reactie aan Reporter Radio laat het ministerie van Binnenlandse zaken weten dat er ‘geen informatie beschikbaar is of Kaspersky software volledig zou zijn uitgefaseerd’.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Klacht Kaspersky tegen Apple vanwege machtsmisbruik App Store

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kaspersky klaagt Telegraaf aan voor laster