Dutch Design

Deze Nederlandse ontwerpers maken kans op een Dezeen Award

16 juli 2019 14:01

Studio Drift uit Amsterdam is onder de kanshebbers voor de internationale designprijzen Dezeen Awards.

Het toonaangevende designplatform Dezeen maakt de kanshebbers voor een Dezeen Award 2019 bekend. Wie vanuit zijn standstoel door deze selectie bladert, is weer helemaal bij op designgebied. 

De longlist 2019 Dezeen Awards bevat maar liefst 261 projecten. Voor deze tweede editie van de awards zijn 4500 inzendingen uit 78 landen bekeken. Die prijslijst is wel even werk om door te spitten, maar brengt je ook een breed overzicht van wat er speelt in de wereld van interieur en object. 

Welke Nederlanders staan op de lijst?

Allereerst zien we Studio Drift uit Amsterdam, dat komend jaar als ambassadeur een belangrijk stempel wist te drukken op de Dutch Design Awards. Ze zijn genomineerd met hun droneshow met Intel genaamd Franchise Freedom, die samen met de jaren 80 popband DuranDuran gevraagd werd het 50-jarig bestaan van de maanlanding bij NASA luister bij te zetten.

Andere genomineerden zijn Marcel Wanders (badkamerlijn The New Classic voor Laufen), Springtime Design met de in Nederland geflopte deelfiets Mobike, VanMoof met de Electrified S2 en X2 fiets, Studio Carolien Niebling met Sausage of the future, Studio Nienke Hoogvliet met duurzame urn Mourn en Transito door architectenbureau Space Encounters

Helemaal compleet is de lijst van Dezeen niet. In de door hun gehanteerde categorieën; furniture, seating, lighting, homeware, workplace, product, wearable, sustainable, installation en graphic design biedt alleen wearable specifiek aandacht aan digital design. Voor apps, websites of andere online services is geen specifieke plek. 

De jury bestaat uit grote namen uit de industrie of ontwerppraktijk, zoals Philippe Starck, Virgil Abloh, Marc Newson en de Nederlandse trendwatcher Lidewij Edelkoort. De jury zal in oktober de winnaar van iedere categorie bekend maken, waarna die mee dingt naar de titel Design project of the year.

De worst van de toekomst, TedX door Carolien Niebling
Miniatuurvoorbeeld
Studio Drift droneshow boven 't IJ

300 drones geven een lichtshow boven het IJ

Miniatuurvoorbeeld
Nienke Hoogvliets project met leer van vissen

Meubelbeurs Milaan: Leer gemaakt van vissen

Miniatuurvoorbeeld
Het schopslot van VanMoof

VanMoof: 'Deze fiets zegt tegen de dief: laat mij maar staan'

Miniatuurvoorbeeld
De eigen bar van Space Encounters

Weekendtip: pop-up venue Oumuamua, maar wat is het?