Slim algoritme lost Rubik's Cube op in één seconde
Geen wereldrecord

Slim algoritme lost Rubik's Cube op in één seconde

16-07-2019 18:05 Laatste update: 18:41

De Kunstmatige Intelligentie (AI) DeepCubeA van de Universiteit van Californië had iets meer dan een seconde nodig om de puzzelkubus Rubik's Cube op te lossen.

Sinds de uitvinding van de Rubik's Cube in 1974 tart het het menselijke brein en willen we de oplossing automatiseren. In 2018 leek het hoogtepunt bereikt doordat een robot de Cube binnen 0,38 seconde wist op te lossen.

Daarbij lijkt deze DeepCubeA van de Universiteit van Californië misschien een lachertje, maar dat is hij zeker niet. DeepCubeA is namelijk een kunstmatig intelligentiesysteem dat zichzelf de kneepjes van het vak geleerd heeft.

Aan het algoritme werd alleen doorgegeven wat de gewenste uitslag was, waarna het systeem 10 miljard verschillende combinaties gaf en daarna de kortste optie uitkoos. In 60 procent van de gevallen wist het algoritme de snelste route naar succes te kiezen, zo schrijft de BBC. Gemiddeld deed hij er 28 stappen over, terwijl ervaren menselijke kandidaten er gemiddeld 50 stappen over doen. Daarbij had DeepCubeA minder dan een seconde nodig. Overigens ging het alleen over het digitaal oplossen: de onderzoekers hebben geen robot gebouwd om de denkkracht uit te voeren.

'Symbolische oplossing'

Volgens de betrokken professor Baldi was deze uitdaging een eerste stap naar een AI die daadwerkelijk problemen kan oplossen. "Voor het oplossen van de Rubik's Cube is ruimtelijk, mathematische en abstract denken nodig, dus een systeem dat deze code kan kraken komt dichtbij een systeem dat zelf kan denken, beredeneren, plannen en beslissingen nemen."

Kijk ook: zo werken quantumcomputers