Aanval op Spotify

'Apple wil investeren in exclusieve podcasts'

16 juli 2019 21:43

Apple voelt de hete adem van Spotify in de nek en zou daarom flink willen investeren om het belangrijkste podcastplatform te blijven.

Het is onrustig op de podcastmarkt. Terwijl de sector steeds groter wordt en er meer geld in omgaat, bekommeren ook de grote techbedrijven zich er meer om. Zo heeft Google nu eindelijk een eigen podcastapp en kocht Spotify naast podcast-maak-dienst Anchor ook de podcastproducent Gimlet.

Dat wil zeggen dat Apple langzaam maar zeker de positie van absolute marktleider aan het kwijtraken is. Daar laat het bedrijf het niet bij zitten: het is namelijk op jacht naar exclusieve podcasts die alleen via de Apple-app te luisteren zijn. Dat schrijft Bloomberg op basis van verschillende anonieme ingewijden. Apple zou er veel geld voor over hebben.

Apple nog steeds dominant

Volgens de ingewijden luisteren nog steeds 50 tot 70 procent van alle luisteraars podcasts via Apple. Apple heeft niet gereageerd op het bericht, maar het was genoeg om het aandeel van Spotify 2,7 procent te laten dalen. In de nieuwe besturingssystemen voor Mac en iPhone krijgt de podcast een eigen app. Hiermee wordt het stoppende iTunes vervangen.

Ook van Spotify worden exclusieve podcasts verwacht, al heeft het bij de overname van de populaire podcastproducent Gimlet gezegd dat alle huidige podcastseries nooit exclusief zullen worden.

Miniatuurvoorbeeld
De wekelijkse Bright-podcast

Luister de Bright Podcast

Miniatuurvoorbeeld
Lees/luister ook:

De beste techpodcasts

Kijk ook: we zijn iets nieuws begonnen