© Neuralink

Startup Elon Musk wil gedachten lezen met draden in hersenen
Neuralink

Startup Elon Musk wil gedachten lezen met draden in hersenen

17-07-2019 10:44 Laatste update: 19-07-2019 17:16

Neuralink, een bedrijf opgericht door Tesla-baas Elon Musk, wil volgend jaar technologie om gedachten te lezen gaan testen op proefpersonen. Hiervoor zouden elektroden in de vorm van dunne draden in hersenen geïmplanteerd worden.

De hersenimplantaten van het Amerikaanse bedrijf Neuralink moeten een verbinding tussen de menselijke hersenen en computers mogelijk maken. Daardoor zouden gebruikers met hun gedachten computers kunnen besturen. Dat maakte Neuralink woensdagochtend bekend tijdens een presentatie. Tesla-baas Elon Musk is een van de grote geldschieters van Neuralink, dat in 2016 is opgericht.

Dunne draden

Voor het lezen van gedachten is het nodig om elektroden in de vorm van hele dunne draden in de hersenen te plaatsen. Neuralink heeft zulke elektroden al geïmplanteerd bij ratten om zo hun hersenactiviteit te meten. 

Voor de experimenten werkt het bedrijf samen met wetenschappers van de Amerikaanse Stanford-universiteit. "We hopen dit eind volgend jaar in een mens te hebben", aldus Musk tijdens de presentatie. De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft het testen van de technologie op mensen nog niet goedgekeurd.

Operatie met robot

De draden die Neuralink gebruikt zijn een kwart keer zo dik als menselijke haren. Bij proefpersonen worden eerst vier gaatjes in de schedel geboord. Een robot moet de elektroden vervolgens heel precies in de hersenen plaatsen. In de toekomst hoopt Neuralink lasers te gebruiken voor het maken van gaatjes in de schedel.

De buigzame elektroden zouden volgens Neuralink minder gevaarlijk zijn dan de huidige hersenimplantaten. In de toekomst moet de operatie even makkelijk als het laseren van ogen worden, stelt Matthew MacDougall de hoofdchirurg van Neuralink.

'Je brein upgraden'

Met deze technologie wordt het volgens Neuralink mogelijk om door te denken teksten te schrijven, zoals e-mails en sms'jes. Ook zou het in de toekomst mogelijk worden om een nieuwe taal, die de persoon nog niet spreekt, te downloaden.  

Neuralink richt zich eerst op mensen die hun lichaam niet kunnen bewegen. Oprichter Elon Musk hoopt dat uiteindelijk iedereen het apparaat zou kunnen gebruiken. Het eerste doel is om 40 woorden per minuut te kunnen schrijven door te denken.

Facebook

Neuralink is niet het enige bedrijf dat werkt aan technologie om hersenen aan machines te koppelen. Ook Facebook werkt aan technologieën die het mogelijk maken om gedachten naar een computer te sturen. “Op een dag zullen we in staat zijn om elkaar direct complete gedachten toe te sturen", zei Facebook-baas Mark Zuckerberg eerder.

Kijk ook: deze hoofdband leert je mediteren

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's