Lotus komt met elektrische sportwagen: Evija
Bijna 2000 pk

Lotus komt met elektrische sportwagen: Evija

18-07-2019 06:16 Laatste update: 06:16

De bijna vergeten Britse sportwagenbouwer Lotus komt met de Evija. De elektrische auto levert maar liefst 1972 pk en een koppel waar John Deere trots op zou zijn: 1700 Nm.

Lotus is bekend van de lichtgewicht sportauto's. Klein van formaat, een minimum aan comfort en maximale lol achter het stuur. Oprichter Colin Chapman had als motto: "Just add lightness". Want al het gewicht dat niet aan de auto zit, hoef je ook niet vooruit te duwen of de bocht om te werken.

Na moeilijke tijden doet Lotus nu wederom een poging om relevant te worden met de Evija. Een auto van 1680 kilo. Extreem veel voor een Lotus, maar met een accu van 70 kWu in het buikje niet onbegrijpelijk. Een Tesla Model 3 weegt ongeveer hetzelfde. Een Porsche 918 hybride hypercar ook. Deze Lotus lijkt het bedrijfsmantra dus achter zich te laten. 

Het bereik komt op ongeveer 400 kilometer uit als je er in rijdt alsof het een Hyundai Kona is. Reken er op dat als je steeds in minder dan 3 seconden naar 100 sprint bij het stoplicht, het een stuk eerder gedaan is. De accu kan nu al met 350 kW geladen worden, maar zodra de laders beschikbaar zijn zou zelfs 800 kW mogelijk moeten zijn. Met een ideale laadcurve heb je dan in 6 minuten je accu weer helemaal vol kunnen hebben. 

Krijg je nou al zin om de Evija te rijden, besef je dan wel dat de instapprijs 1,9 miljoen euro is, dat er slechts 130 van gemaakt worden en dat de productie volgend jaar begint, als je 8% bijtelling moet betalen. 

Lees meer over elektrische auto's