Waarschuwing

Android-apps krijgen label 'niet gemaakt voor kinderen'

18 juli 2019 10:54

Android-apps die niet voor kinderen bedoeld zijn kunnen voortaan een speciaal label krijgen in de Google Play Store. Daarmee kunnen appmakers waarschuwen dat de app ongeschikt is voor jeugdige gebruikers.

Google kondigde in mei maatregelen aan die de apps in de Play Store veiliger moeten maken voor kinderen. Een onderdeel daarvan is het nieuwe label 'Niet gemaakt voor kinderen', dat sinds vandaag te zien is bij de eerste apps, ontdekte 9to5Google.

Het gaat om een roze label met een geel waarschuwingsteken en de tekst 'Niet gemaakt voor kinderen', vlak onder de installeer-knop van de app.

Het label is vooral bedoeld voor apps die door bijvoorbeeld vrolijke afbeeldingen of jeugdige personages voor kinderen geschikt lijken, maar dat niet zien. Dan kan de melding uitkomst bieden voor zowel ouders die met hun kinderen meekijken, als voor recensenten van de Play Store.

Soepeler langs de controle

Die recensenten zouden ook verward kunnen raken door de tegenstelling van bijvoorbeeld cartoonpersonages en geweld in een game. Door het label te gebruiken, kunnen appmakers onnodig oponthoud bij de keuring van hun app door Google voorkomen.

Google heeft de labels zelf geplaatst bij zijn eigen apps Google Voice en Google VR Services. Google geeft ontwikkelaars tot 1 september de tijd om aan te geven voor welke leeftijdsgroep of groepen hun apps bedoeld en/of geschikt zijn.

Apps voor kinderen worden strenger bekeken, inclusief de advertenties die in die app te zien zijn.

Zo werkt YouTube Kids - nu ook in Nederland

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google gooit stalk-apps uit Play Store