Storing satellietsysteem Galileo na bijna week opgelost
GPS-alternatief

Storing satellietsysteem Galileo na bijna week opgelost

18-07-2019 12:36 Laatste update: 12:39

Het Europese navigatiesysteem Galileo is donderdag na een grote storing van zes dagen weer volledig operationeel.

Het satellietnetwerk lag sinds vorige week vrijdag grotendeels plat door een "technisch incident met betrekking tot de infrastructuur op de grond", zei het EU-agentschap GSA. Donderdag zijn de problemen eindelijk verholpen, aldus het agentschap. Voor commerciële gebruikers zou het systeem weer bruikbaar zijn, al kan er volgens GSA tot nader order nog sprake zijn van "fluctuaties".

De storing kwam volgens GSA door een defect in de apparatuur die die de banen van de satellieten voorspelt. Die apparatuur moet vervolgens de navigatie-informatie naar apparaten doorseinen, en dus vertellen waar bijvoorbeeld een telefoon zich ten opzichte van de satellieten bevindt. In beide functies zat een storing, waardoor Galileo niet meer werkte.

Nauwkeuriger GPS-alternatief

De storing werd uiteindelijk opgelost door experts van GSA, ruimtevaartorganisatie ESA en de Galileo Commission. Galileo is een Europees alternatief voor het overal gebruikte GPS, dat door het Amerikaanse leger werd ontwikkeld en inmiddels vrij verouderd is. De Galileo-satellieten zijn veel preciezer en kunnen tot op 20 centimeter nauwkeurig een locatie bepalen. Bij GPS blijft de nauwkeurigheid op meters steken.

Galileo is nog in aanbouw. De eerste praktijktests lopen sinds 2016, en volgens de planning moet Galileo in 2021 volledig operationeel zijn met 30 satellieten. Het systeem kan dan door iedereen gebruikt worden.

Kijk ook:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's