© Bright

'Samsung Galaxy Fold vertraagd door Japans-Koreaanse ruzie'

De eerste Samsung Galaxy Fold

Cruciaal onderdeel

'Samsung Galaxy Fold vertraagd door Japans-Koreaanse ruzie'

22-07-2019 11:59 Laatste update: 17:50

De introductie van Samsungs opvouwbare telefoon Galaxy Fold dreigt verdere vertraging op te lopen door de Japans-Koreaanse handelsoorlog. Een Japans bedrijf zou een cruciaal onderdeel leveren.

Het Zuid-Koreaanse Samsung had de beschermende laag bovenop het vouwbare beeldscherm van de Galaxy Fold eigenlijk bij een Japanse leverancier besteld, meldt The Korea Herald. De laag van 'kleurloos polyimide' moet ervoor zorgen dat de oled-schermen van de Galaxy Fold niet beschadigd raken; glas is immers niet vouwbaar.

Door de handelsruzie tussen Japan en Zuid-Korea, moet Samsung nu zijn heil zoeken bij twee Koreaanse leveranciers. Japan vertraagt veel leveringen naar Zuid-Korea. Samsung zou voor de Japanse leverancier hebben gekozen vanwege de kwaliteit van de beschermlagen.

Beschermlaag plaagt Fold al langer

Eén van de Koreaanse leveranciers zou op korte termijn beschermlagen voor 10 miljoen vouwbare apparaten kunnen leveren. De andere leverancier zou in oktober een fabriek gereed hebben voor de productie van beschermlagen. Samsung heeft nog geen nieuwe verkoopdatum voor de Galaxy Fold bekendgemaakt. Verwacht werd dat het toestel voor de feestdagen op de markt zou komen.

De beruchte beschermlaag zorgde in eerste instantie juist voor vertraging van de Galaxy Fold. Veel journalisten probeerden de beschermlaag van het scherm te pellen, met onherstelbare schade aan de telefoon tot gevolg. Samsung besloot de telefoon uit te stellen, en zou de problemen inmiddels hebben opgelost.

Samenwerking met rivaal LG

Samsung zou meer plannen moeten omgooien vanwege de Japans-Koreaanse ruzie. Ook de batterijen voor de aanstaande Galaxy Note 10 kunnen niet meer goed in Japan worden besteld. Daarom zou Samsung de accu's voor de Note 10 mede bij aartsrivaal LG te bestellen.

"Het is de eerste keer dat LG batterijen levert voor Samsungs belangrijkste telefoons", zegt een bron tegen de Koreaanse krant. Samsung zou ook bij het maken voor de chip van de Note 10 wat vertraging oplopen door de handelsruzie. Samsung verwacht die tekorten echter snel op te kunnen lossen, zonder gevolgen voor de verkoopstart van het toestel.

Dwangarbeid in de Tweede Wereldoorlog

De restricties zijn het gevolg oud zeer van de Tweede Wereldoorlog. Het Zuid-Koreaanse hooggerechtshof bepaalde dat het Japanse Nippon Steel de Zuid-Koreaanse dwangarbeiders moet compenseren, omdat die tijdens de Japanse overheersing tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het bedrijf moesten werken.

Japan stelt echter dat de kwestie rond dwangarbeiders al in 1965 is bijgelegd, toen de landen hun diplomatieke banden herstelden. Japan noemt de Zuid-Koreaanse uitspraak "ondenkbaar". Japan heeft in januari gesprekken met Zuid-Korea geëist over de kwestie, maar Zuid-Korea zou daar niet op zijn ingegaan.

Bekijk de eerste indruk van Bright van de Galaxy Fold:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's