© Pampers

Slimme luier van Google en Pampers heeft een 'verschoonalarm'
Lui? Luier!

Slimme luier van Google en Pampers heeft een 'verschoonalarm'

22-07-2019 15:45 Laatste update: 16:19

Google-zusterbedrijf Verily werkt samen met Pampers aan slimme luiers, die ouders een seintje sturen als hun kind verschoond moet worden.

Een huilende baby kan over het algemeen een paar dingen betekenen: honger, slaap, kramp of een volle luier. Raden wat de baby bedoelt is wat Pampers en Google-zusterbedrijf Verily dit najaar verleden tijd. Dan komen ze met het Lumi-systeem: een set met luier-sensoren, een Logitech-camera en slimme software die bijhoudt wanneer kinderen slapen, plassen en poepen.

Lumi komt in eerste instantie in de VS beschikbaar, waar Pampers al een wachtlijst heeft opgesteld. De Lumi-luiers hebben een speciaal bevestigingspunt voor een herbruikbare sensor, die ouders steeds weer op de nieuwe pamper moeten doen. De prijzen van de normaal gesproken vrije dure pakken luiers zijn nog niet bekend.

Zorgen van experts

Lumi zou ouders kunnen helpen met het advies dat kinderartsen hen toch al geven: houd het toiletschema van kinderen en hun slaapritme zo nauwkeurig mogelijk bij. Lumi zou dat automatisch doen, en zowel Pampers als Verily beloven dat de privacy van baby's gewaarborgd is: de verzamelde informatie zou alleen voor de ouders inzichtelijk zijn.

Toch maken privacy-experts zich zorgen over het systeem. Consumenten delen immers steeds meer data met bedrijven, die daar een alsmaar nauwkeuriger beeld van kunnen samenstellen. "Ouders vinden dit nieuwe systeem misschien handig, maar erkennen de ernstige risico's voor hun privacy niet", zegt Jeffrey Chester, uitvoerend directeur van het Centre for Digital Democracy tegen de Financial Times.

Onvoorziene gevolgen

Ook pedagogen zetten hun vraagtekens. "Dit soort gegevens kunnen ongetwijfeld zeer nuttig zijn gedurende korte periodes", zegt David Anderson, hoofd van het Child Mind Institute tegen CNN. "Maar er is die wisselwerking tussen gegevens en angst. Volledig acceptabele data kan toch voor een angstige ouder zorgen, die afwijkingen van betrouwbare normen reden tot bezorgdheid vindt. We zullen waarschijnlijk een toename in de telefoontjes naar kinderartsen zien."

Kinderen zouden ook minder zelfstandig kunnen worden. Sommige baby's proberen al vroeg te communiceren door aan hun natte luier te trekken, om aan te geven dat ze verschoond willen worden. "Kinderen moeten huilen om ons te laten weten wat er aan de hand is", zegt Kathy Hirsh-Pasek, voorzitter van de International Society for Infant Studies.

Tech-tips voor de achterbank:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's