'Huawei zette stiekem Noord-Koreaans 3G-netwerk op'
Handel met dictatuur

'Huawei zette stiekem Noord-Koreaans 3G-netwerk op'

22-07-2019 16:45 Laatste update: 17:14

Huawei zou tussen 2008 en 2016 verantwoordelijk zijn geweest voor de opzet en het onderhoud van het 3G-netwerk in Noord-Korea.

Huawei deed zaken met de dictatuur via het Chinese staatsbedrijf Panda International, zeggen klokkenluiders tegen The Washington Post. Huawei leverde basisstations, antennes en andere apparatuur aan Panda International, dat vervolgens zorgde dat die spullen in Noord-Korea terechtkwamen.

Met de apparatuur is de Noord-Koreaanse provider Koryolink opgericht. Dat zou zijn gebeurd nadat het voormalige Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Jong-il in 2006 het Chinese hoofdkantoor van Huawei had bezocht. Tot die tijd had Noord-Korea grote moeite om bedrijven te vinden die zaken wilden doen bij het opzetten van een 3G-netwerk.

'Geen zakelijke aanwezigheid'

Huawei zou in 2016 de banden met Panda International hebben verbroken, waarmee de samenwerking met Noord-Korea ook zou zijn gestopt. Huawei stelt in een verklaring dat het "geen zakelijke aanwezigheid" in Noord-Korea heeft. Het bedrijf wil niet verder op de berichtgeving van The Washington Post ingaan.

Maar weinig bedrijven doen zaken met Noord-Korea, omdat het land op een zwarte lijst van de VS staat, net zoals bijvoorbeeld Syrië en Iran. Wie toch zaken met die landen doet, is op de Amerikaanse markt niet meer welkom. Panda International mag al sinds 2014 geen handel meer drijven met de VS.

Huawei op zwarte lijst VS

Ook Huawei belandde in mei op de zwarte lijst van de VS, maar voor zover bekend niet vanwege handel met Noord-Korea. De VS noemt de nauwe banden met de Chinese overheid en verdenkingen van spionage en fraude als redenen voor de sancties. Wel zou het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken sinds 2016 onderzoek doen naar de banden tussen Huawei en Noord-Korea.

De Amerikaanse sancties tegen Huawei zijn tot half augustus verzacht. Het is nog niet duidelijk of de VS en China voor die tijd tot een akkoord komen. Zo niet dan zijn de gevolgen voor Huawei mogelijk verstrekkend, van een stop op het gebruik van Android tot een verbod op het aankopen van cruciale Amerikaanse chipontwerpen.

Tech-oorlog tussen VS en China:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's