© Zapata

Fransman probeert met jetpack over het Kanaal te vliegen
'30 procent kans'

Fransman probeert met jetpack over het Kanaal te vliegen

23-07-2019 08:25 Laatste update: 08:25

Aan lef ontbreekt het niet bij de Franse uitvinder Franky Zapata. Donderdag gaat hij proberen om met zijn vinding de Flyboard Air, een door straalmotoren aangedreven jetpack, het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk over te steken.

Aan de Britse krant The Guardian laat hij weten dat hij de kans van slagen rond de 30 procent schat. Dat lijkt nog wat optimistisch, want op dit moment staat zijn wereldrecord op 2252 meter, terwijl het Kanaal zo'n 35 kilometer breed is.

De Flyboard Air, de opvolger van de met een jetski aangedreven 'normale' Flyboard, heeft vijf turbomotoren die allemaal 250 pk leveren. Zapata heeft een afstandsbediening in zijn hand om het gevaarte te besturen.

Halverwege bijtanken

Hij moet een snelheid van 140 kilometer per uur halen om te zorgen dat hij binnen 20 minuten aan de overkant is. Dat is nodig omdat de kerosine snel op is. Halverwege gaat een bevoorradingsschip drijven om bij te tanken. Zapata gaat dat proberen al vliegend te doen, om er een vlucht zonder stop van te maken.

De timing is in ieder geval goed: aanstaande donderdag is het precies 110 jaar geleden dat uitvinder Louis Blériot als eerste persoon al vliegend het Kanaal overstak.

Leger

Frankrijk heeft al 1,3 miljoen euro geïnvesteerd in het vliegende voertuig, omdat het de vinding in de toekomst wellicht voor het leger wil gaan inzetten. Bij een militaire mars eerder deze maand vloog Zapata voor de ogen de Franse president Macron een rondje. Een overname-poging van de innovatietak van het Franse leger mislukte eerder.

Kijk ook: vliegen over Nederland vanuit een stoel

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's