Twitter-medewerker heeft spijt van bedenken retweetknop
'Wapen'

Twitter-medewerker heeft spijt van bedenken retweetknop

24-07-2019 13:04 Laatste update: 13:05

De Twitter-medewerker die in 2009 de retweetknop bedacht, heeft spijt van zijn uitvinding. "Alsof je een 4-jarige een geladen wapen geeft."

Ontwikkelaar Chris Wetherell doet zijn verhaal tegenover BuzzFeed News. Wetherell is inmiddels vertrokken bij Twitter, en ontwikkelde de knop in eerste instantie om het delen van informatie makkelijker en sneller te maken. Tot die tijd deelden gebruikers tweets van anderen door die volledig te kopiëren en er 'RT' voor te typen.

"Het deed een hoop van wat het zou moeten doen", zegt Wetherell over de retweetknop. Maar de positiviteit sloeg om toen bleek dat mensen zonder nadenken op de retweet-knop bleken te drukken. Er was geen drempel meer, geen nadenkmoment, waardoor verkeerde informatie heel snel via Twitter kan verspreiden.

'De afzeik-knop'

De retweet-knop heeft inmiddels een tweede functie: de quote-retweet. Dan plaatsen gebruikers een eigen commentaar boven een bestaande tweet. Twitter-CEO Jack Dorsey zei eerder dat gebruikers daarbij mogelijk beter nadenken over welke tweets zij helpen verspreiden. Ook Dorsey ziet namelijk de gevolgen van dergelijke functies.

Oud-Twitter-topman Jason Goldman ziet dat anders, en ziet in de quote-retweet het grootste probleem dat Twitter heeft. "Quote-retweet zorgt voor afzeiken. Het is het afzeik-mechanisme", aldus Goldman.

Reputatieschade aanrichten

Wetherell zegt dat het hem in 2014 pas echt opviel hoe negatief de retweet-functie gebruikt kon worden. Gamers deelden toen massaal seksistische en grievende opmerkingen tegen mensen in de game-industrie.

"Het was erg makkelijk voor ze om samen reputatieschade toe te brengen aan iemand die ze niet mochten", zegt Wetherell. "Het begon te dagen dat dit geen kleine groep mensen was die zich misdroegen. Dit zou kunnen zijn hoe mensen zich gedragen. Daar schrok ik enorm van."

'Oh nee, we hebben het volk macht gegeven'

De ontwikkelaar denkt dat het geen goed idee is om de retweet-knop nu weer in te trekken. Wel denkt aan een tijdelijk retweet-verbod voor mensen die altijd een bepaald soort tweets retweeten, bedoeld om te beledigen.

Onderzoeker nepnieuws professor David Rand van universiteit MIT heeft nog een oplossing: retweets pas mogelijk maken als mensen het gelinkte artikel hebben gelezen. Wetherell kijkt in ieder geval met spijt terug op zijn idee. "Ik dacht eerst: we hebben het volk macht gegeven. Nu denk ik: oh nee, we hebben het volk macht gegeven."

Volg Bright op Twitter voor meer tech-nieuws