'YouTube-video's met kinderen drie keer beter bekeken'
Tot 13 jaar

'YouTube-video's met kinderen drie keer beter bekeken'

26-07-2019 11:09 Laatste update: 11:09

YouTube-video's waar kinderen tot 13 jaar in voorkomen, worden drie keer meer bekeken dan andere video's op het platform. Dat concludeert het Pew Research Center na analyse van een lijst populaire YouTube-kanalen.

De onderzoekers bekeken kanalen met meer dan 250.000 abonnees en analyseerden alle Engelstalige video's die in de eerste week van januari 2019 werden gepubliceerd.

Hoewel slechts een klein deel van de video's op kinderen was gericht, presteerden zulke video's over het algemeen beter. Elke video waar een kind van onder de dertien jaar in verscheen, werd gemiddeld drie keer zo veel bekeken als andere soorten video's. "De zeer kleine subgroep die direct op een jong publiek was gericht en kinderen onder de 13 jaar bevatte, was populairder dan elk ander type video, gebaseerd op kijkcijfers", aldus de onderzoekers.

YouTube zegt in een reactie tegen The Verge dat comedy, muziek, sport en uitlegvideo's over het algemeen het beste scoren. Toch zijn video's voor of met kinderen inderdaad populair. Er zijn steeds meer familievlogs van gezinnen die hun dag op YouTube bijhouden. Zo zijn er verschillende Nederlandse gezinnen met honderdduizenden YouTube-abonnees, voor Engelstalige families gaat het om miljoenen abonnees.

YouTube in opspraak om kindervideo's

YouTube lag de afgelopen tijd onder vuur als het ging om kindervideo's. Begin dit jaar bleek dat pedofielen video's met kinderen op YouTube misbruikten: ze deelden tijdcode's van momenten in video's waarin kinderen bijvoorbeeld een kwetsbare houding aannemen of in zwemkleding zijn te zien. Adverteerders trokken zich toen terug.

Inmiddels heeft YouTube maatregelen genomen: kinderen mogen alleen nog live-video's maken in het bijzijn van een volwassene. De site zou zelfs overwegen om alle video's die op kinderen zijn gericht te verplaatsen naar zijn YouTube Kids-app.

Volgens zijn voorwaarden is YouTube namelijk niet geschikt voor kinderen onder de 13 jaar. Voor die groep heeft het bedrijf YouTube Kids, waar alleen geselecteerde video's in staan.

Zo werkt YouTube Kids

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's