'Gebruik Facebook-apps in Nederland daalt niet meer'
Gestabiliseerd

'Gebruik Facebook-apps in Nederland daalt niet meer'

26-07-2019 14:58 Laatste update: 14:58

Het aantal gebruikers van de Facebook-app in Nederland lijkt te stabiliseren, nadat het aantal installaties eerder dalende was.

In het tweede kwartaal steeg het aantal installaties van de Facebook-app voor Android en iOS in Nederland. Dat meldt Telecompaper op basis van onderzoek onder zo'n 10.000 Nederlandse consumenten. De app werd toen in totaal 300.000 keer geïnstalleerd door Nederlanders, voor een totaal van 7,7 miljoen Nederlanders met de app.

Sinds begin 2018 daalde het aantal installaties, nadat het privacyschandaal rond Cambridge Analytica aan het licht kwam. Het aantal Nederlanders tussen de 16 en 80 jaar dat de Facebook-app heeft geïnstalleerd zou nu op 69 procent liggen. In het eerste kwartaal was die groep nog 67 procent.

Een vergelijkbare toename in gebruikers geldt volgens Telecompaper voor de chat-app Facebook Messenger, dat in Nederland op 6,5 miljoen telefoons geïnstalleerd staat.

Instagram en Snapchat 

Gemiddeld wordt de Facebook-app 25 dagen per maand gebruikt. Ruim 5,2 miljoen Nederlanders gebruikten te app elke dag. Facebook is in Nederland vooral populair onder 20-29-jarigen: 80 procent van hen heeft de app op hun telefoon staan. De 16-19-jarigen zijn minder enthousiast over Facebook: minder dan zes op de tien heeft de app nog geïnstalleerd.

Jongeren geven de voorkeur aan Instagram en Snapchat: beide apps staan op de telefoons van ruim 80 procent van de jongeren.

Daling

Begin dit jaar bleek nog dat het aantal Nederlandse Facebook-gebruikers sterk daalde. Zo'n 240.000 Facebook-gebruikers hebben vorig jaar hun account opgezegd en 400.000 gebruikers zouden niet meer inloggen. Wereldwijd zou het aantal interacties op Facebook sinds de privacyschandalen met bijna 20 procent zijn afgenomen, maar het totaalaantal Facebook-gebruikers groeit inmiddels weer.

Kijk ook: we zijn bewust verslaafd gemaakt aan Facebook

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's