© Google

Google-telefoon heeft herkenning handgebaren en gezichtsscan
Pixel 4

Google-telefoon heeft herkenning handgebaren en gezichtsscan

30-07-2019 08:23 Laatste update: 08:27

De aanstaande Google-telefoon Pixel 4 heeft herkenning van handgebaren met behulp van radar. Ook krijgt het toestel een gezichtsscanner die lijkt op die van de iPhone.

De meeste telefoonmakers houden details rond nieuwe telefoons angstvallig geheim. Google niet: onlangs liet het bedrijf zijn Pixel 4 al zien, nu maakt het ook belangrijke functies bekend. Ten eerste krijgt de Pixel 4 gezichtsherkenning.

Die lijkt op de Face ID-gezichtsscanner die in alle nieuwe iPhones zit. Ook Google bewaart de gezichtsscans van gebruikers alleen lokaal op een beveiligde chip waar andere app of diensten niet bij kunnen. De scanner van de Pixel 4 werkt bovendien in alle oriëntaties, ook als de telefoon op zijn kant of ondersteboven wordt gehouden. Dat kunnen iPhones nog niet, Face ID in de iPad Pro al wel.

5 dollar voor gezichtsscan

Om te zorgen dat de gezichtsscanner goed werkt, heeft Google een heleboel praktijkdata verzameld. Het bedrijf is de straat op gegaan en heeft Amerikanen 5 dollar geboden in ruil voor een gezichtsscan, zegt Google tegen Android Police. Met die data zijn de algoritmes van de Pixel 4 verbeterd nog voordat het toestel in handen van consumenten is.

Ook wil het bedrijf voorkomen dat de scanner bij sommige mensen minder goed werkt. Gezichtsherkenning heeft een beruchte geschiedenis als het gaat om bijvoorbeeld het herkennen van mensen met een donkere huidskleur. Veel bedrijven borduren voort op bestaande databanken met gezichten, die vooral bestaan uit witte gezichten. Google wil die onbedoelde digitale vooroordelen voorkomen en heeft daarom zoveel mogelijk verschillende mensen gescand.

Radarsysteem voor handgebaren

De Pixel 4 krijgt daarnaast herkenning voor handgebaren. Die functie heet Motion Sense en laat gebruikers bijvoorbeeld hun wekker uitschakelen, muziek bedienen of telefoongesprekken weigeren door met hun hand te zwaaien. Google belooft dat die mogelijkheden beter en uitgebreider worden naarmate de Motion Sense evolueert. Ook hier geldt: hoe meer data de algoritmes hebben, hoe beter het systeem werkt.

LG kwam eerder dit jaar ook al met een telefoon met gebarenbesturing. Daarbij worden nabijheidssensoren gebruikt, Google gebruikt het radarsysteem van Soli. Die techniek wordt al een aantal jaar door Google ontwikkeld, en moet bijvoorbeeld ook in slimme horloges komen.

Ook in Nederland?

De Pixel 4 wordt in oktober verwacht. Tot nu toe kwamen Pixel-telefoons nooit officieel in Nederland op de markt, al zijn er wel importeurs. Mogelijk verschijnt de Pixel 4 wel in Nederland, aangezien het de enige telefoon is waarop de aanstaande Google-gamestreamingdienst Stadia in eerste instantie beschikbaar is.

Google Pixel 3a: beste koop onder de smartphones?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's