Monteurs VodafoneZiggo redden al 30 levens met AED
Burgerhulpverlener

Monteurs VodafoneZiggo redden al 30 levens met AED

31-07-2019 15:48 Laatste update: 16:21

De monteurs van VodafoneZiggo met een defibrillator (AED) in hun bus hebben al 30 mensen succesvol gereanimeerd.

Sinds juni vorig jaar rijden 75 monteurs van VodafoneZiggo rond met een AED in hun bus. De monteurs hebben het afgelopen jaar al 30 mensen gereanimeerd. 

De eerste minuten na een hartfalen zijn cruciaal. De gemiddelde aanrijtijd van een ambulance is 10 minuten. Dat is snel, maar er kunnen getrainde mensen sneller ter plekke zijn omdat die toch al in de buurt zijn. Zoals de monteurs van internetprovider VodafoneZiggo. Afgelopen jaar hebben de 75 monteurs met een AED in hun bus al 30 mensen succesvol gereanimeerd, meldt de provider.

In 6 minuten ter plaatse

Bedrijven zoals VodafoneZiggo maar ook Philips en Opel, helpen van Nederland een '6 minuten zone' te maken. De monteurs hebben een reanimatiediploma en zijn aangemeld als burgerhulpverlener. Zij rijden verspreid over het land en omdat het oproepsysteem voor burgerhulpverleners via GPS werkt, krijgen zij automatisch via sms een oproep als er via 112 wordt gemeld dat er in hun buurt een hartstilstand plaatsvindt.

"Met 1,2 miljoen klantbezoeken per jaar zijn we daarmee altijd dichtbij", aldus Nicole Hoebink, Director Installation & Maintenance van VodafoneZiggo."We zijn ontzettend trots dat onze collega's zelf met dit initiatief zijn gekomen.” Monteur Gert Jan Hamstra, één van de initiatiefnemers: "We zitten veel op de weg en maken dan ook veel mee. Vaak sta je dan machteloos. Nu kunnen we daadwerkelijk het verschil maken."

Internet als eerste levensbehoefte?

"Steeds meer mensen zien hun wifi-verbinding als een soort eerste levensbehoefte. Dit project drukt ons maar weer eens met de neus op de feiten: onze échte eerste levensbehoeften zijn nog altijd ademhaling en een hartslag,” aldus Marten-Jan Talens, regiomanager West-Nederland Ziggo en initiatiefnemer. Jezelf aanmelden als burgerhulpverlener kan bij de Hartstichting. De reanimatie-app download je hier.