'Samsung blijft grootste smartphonemaker'
Apple krimpt

'Samsung blijft grootste smartphonemaker'

01-08-2019 10:18 Laatste update: 10:28

De smartphonemarkt krimpt voor het zevende kwartaal achter elkaar, maar Samsung blijft ondanks alles met afstand de grootste speler.

Dat meldt marktonderzoeker Counterpoint, nu alle tweedekwartaalcijfers van smartphonemakers bekend zijn. Samsung blijft volgens Counterpoint de grootste smartphonemaker, met in het tweede kwartaal 76,6 miljoen verscheepte exemplaren. Dat is 7,1 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2018. Samsung zelf meldde tegenvallende winst uit zijn smartphonetak.

Huawei was zelf al positief gestemd, en dat is terug te zien in de cijfers. In het tweede kwartaal groeide het aantal verscheepte Huawei-toestellen met 4,6 miljoen ten opzichte van vorig jaar naar 56,7 miljoen exemplaren. De handelsoorlog tussen de VS en China raakt Huawei wel: het aantal verkopen in het westen daalde, maar die in China stegen dan weer.

Vooral in China daalt de vraag

Apple staat nog steeds op de derde plaats, met 36,4 miljoen verscheepte iPhones, bijna 12 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2018. Apple zag zijn omzet alsnog stijgen, mede door de groeiende verkoop van accessoires en wearables zoals AirPods en de Apple Watch. Ook zet Apple meer in op diensten.

Volgens Counterpoint is de dalende smartphonemarkt nog steeds vooral te wijten aan China. Het land is goed voor meer dan een kwart van de verscheepte smartphones, en de vraag daalt nu al zeven kwartalen op rij.

De opkomst van 5G-telefoons in de tweede helft van dit jaar moeten zorgen voor een opleving in het aantal verscheepte smartphones, ook wordt India een steeds belangrijkere groeimarkt.

Eerste indruk: opvouwbare Samsung Galaxy Fold

Volg Bright ook op YouTube