Google laat zoekmachines bieden op plekje in Android
EU-regels

Google laat zoekmachines bieden op plekje in Android

02-08-2019 08:02 Laatste update: 08:02

Google toont vanaf volgend jaar een keuzescherm op Android waarin gebruikers de standaard zoekmachine kunnen kiezen. Zoekmachines die in dat overzicht willen staan, moeten betalen.

Android krijgt op een nog onbekend moment volgend jaar een keuzescherm met vier zoekmachines: Google en drie concurrenten, meldt het bedrijf. Die keuze wordt zowel de standaard zoekmachine in de zoekbalk op het thuisscherm van Android, als in de Chrome-browser.

Zoekmachines die in die lijst willen staan, moeten daar wel wat voor over hebben. Per Europees land moeten zoekmachines een bod uitbrengen, de hoogste bieders komen op het scherm. Als er minder dan drie kandidaten met een bod zijn, maakt Google het overzicht af met steeds weer een andere willekeurige zoekmachine.

Gevolg recordboete Europa

Google wil dat de deelnemende zoekmachines een eigen, gratis app in de Play Store hebben. Ook moet de zoekmachine beschikbaar zijn in de taal van het gebied waar zij voor meedingen. De deadline voor inschrijving voor het browserscherm staat op 13 september van dit jaar.

Met het browserscherm voldoet Google aan één van de eisen van de Europese Commissie. Die gaf Google een recordboete van 4,3 miljard euro voor machtsmisbruik met Android.

De techgigant dwong smartphonemakers jarenlang om bepaalde Google-apps te installeren als ze van Android gebruik willen maken, en Google-diensten standaard in te stellen. Dat mag nu niet meer in Europa.

Google betaalt ook

Betalen voor een plekje als standaard zoekmachine is niet nieuw. Zo betaalt Google al jarenlang miljarden dollars aan Apple om de standaard zoekmachine op iOS te zijn. Dat lijkt veel, maar ondanks een kleiner aandeel gebruikers draagt iOS bij aan 50 procent van de inkomsten uit de mobiele zoekmachine van Google, een veelvoud van de investering.

Handige tips voor Android-telefoons:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's