YouTube verwijdert kanaal 14-jarige extreemrechtse vlogger
Soph

YouTube verwijdert kanaal 14-jarige extreemrechtse vlogger

06-08-2019 08:48 Laatste update: 11:34

YouTube heeft het kanaal van de Amerikaanse extreemrechtse, 14-jarige vlogger Soph verwijderd. De tiener riep op tot geweld tegen onder andere de lhbt-gemeenschap.

Het YouTube-kanaal van Soph had voor verwijdering bijna 1 miljoen abonnees. De jonge vlogger maakte vooral video's waarin ze afgeeft op moslims, mensen met een getinte huidskleur en tegen de lhbt-gemeenschap.

Volgens YouTube is het kanaal van de tiener verwijderd volgens de standaard gedragsregels. Soph overtrad die regels drie keer binnen negentig dagen. De laatste overtreding was een schending van de regels omtrent haatzaaien.

Verwijzing naar aanslagen

De laatste video van Soph verscheen op 31 juli. Het gaat om een 12 minuten durende anti-homo-video. "Geef mij de schuld in je manifest", zegt zij in die video in verwijzing naar de manifesten die aanslagplegers de afgelopen tijd op forum 8chan plaatsen. Dat forum werd maandag al deels aan banden gelegd.

De aanslagpleger in het Nieuw-Zeelandse Christchurch plaatste eerder dit jaar een manifest op 8chan. Ook de schutter die dit weekend in het Amerikaanse El Paso twintig dodelijke slachtoffers maakte, kondigde zijn daad met een manifest aan.

Doodsbedreigingen

Soph uitte eerder dit jaar een doodsbedreiging tegen de ceo van YouTube, Susan Wojcicki. Haar kanaal bleef toen actief, maar Soph werd tijdelijk geschorst en haar kanaal kon geen advertenties meer tonen.

De 14-jarige reageerde op het nieuws met een selfie op Twitter, waarop zij ogenschijnlijk een geweer vasthield. "YouTube-hoofdkwartier hier kom ik", luidde de inmiddels verwijderde tweet. Volgens de vlogger ging het "overduidelijk" om een grap.

Het is niet duidelijk hoeveel de ouders van het meisje weten van haar acties op YouTube. Soph zou in een interview hebben gezegd dat haar ouders nooit een serieus gesprek met haar hebben gevoerd over politiek, meldde BuzzFeed News eerder dit jaar. De plaatselijke politie startte in mei een onderzoek naar Soph, na eerdere haatdragende video's.

Kritiek op YouTube

YouTube kreeg de afgelopen maanden kritiek dat het te weinig doet om video's van extreemrechtse gebruikers offline te halen, waaronder complotvideo's.

Eind vorig jaar bleek al dat YouTube-gebruikers vaak worden geconfronteerd met problematische video's. Volgens ingewijden zou de top van YouTube zorgen over schadelijke video's negeren, en vooral denken aan kijkcijfers.

In juli kondigde YouTube een strenger anti-pestbeleid aan. De precieze invulling van dat beleid moet nog duidelijk worden.