VS verbiedt inkoop apparatuur Huawei en andere Chinese merken
Tech-oorlog

VS verbiedt inkoop apparatuur Huawei en andere Chinese merken

07-08-2019 20:37 Laatste update: 08-08-2019 08:28

De VS verbiedt overheidsinstanties om telecomapparatuur te kopen bij Huawei en vier andere Chinese bedrijven. Volgend jaar wordt het verbod nog strenger.

Amerikaanse overheden mogen vanaf 13 augustus geen zaken meer doen met de Chinese bedrijven Huawei, ZTE en de minder bekende Hikvision, Hytera en Dahua. Dat melden het Amerikaanse ministerie van Defensie, overheidsinstantie GSA en de NASA.

De regels zijn het gevolg van een wet die president Donald Trump in maart tekende en worden volgende week van kracht. Daardoor mogen overheidsdiensten geen videosurveillanceapparatuur, telecomapparatuur en diensten afnemen van Huawei en de andere Chinese bedrijven.

Banden met Chinese overheid

De VS verdenken de Chinese bedrijven, die onder meer netwerkapparatuur en mobiele telefoons maken, van nauwe banden met de Chinese overheid en hebben samenwerking daarom tot veiligheidsrisico bestempeld.

Volgend jaar gaat het tweede deel van de wet in. Dan mogen Amerikaanse overheidsdiensten ook geen zaken meer doen met bedrijven die apparatuur gebruiken van de betreffende Chinese bedrijven.

De tech-oorlog tussen VS en China:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's