Joep Vermolen moet even bijkomen van zijn plotselinge roem Beeld © Netflix
Joep Vermolen moet even bijkomen van zijn plotselinge roem Beeld © Netflix
Nieuws

Joep ster in eigen Netflix-serie Toon: 'Ik ben eigenlijk geen acteur'

12 augustus 2019 17:33

Joep Vermolen had nog nooit geacteerd toen hij door regisserende vriend werd gevraagd voor een 'rolletje'. Niemand had toen kunnen vermoeden dat dit rolletje de titelrol zou worden van een succesvolle serie van KPN, die vervolgens zou worden aangekocht door streamingsdienst Netflix. Het is het verhaal van Joep Vermolen (31) die binnenkort misschien wel wereldberoemd is. "Daar denk ik nog maar even niet over na."

De serie Toon, die binnenkort op Netflix te zien is, draait om de ietwat onhandige jingle-componist Toon die van het ene op het andere moment beroemd wordt met een liedje dat per ongeluk op internet belandt en viral gaat. Het verhaal van Joep Vermolen (31), die de rol van Toon op zich neemt, ligt hier niet zo toevallig ver vandaan.

Groot cadeau

Ook Joep is componist, naar eigen zeggen ‘nogal klungelig’ en had voor deze rol nog nooit geacteerd. En nu de serie, die Joep samen met schrijver Dirk van Pelt en regisseur Beer ten Kate maakte voor KPN, is gekocht door Netflix, ligt plotselinge wereldroem ineens in het verschiet. "Dit is niet te bevatten", zegt Joep tegen Editie NL. "De serie krijgt zo een tweede leven en een potentieel groot publiek. Dat vind ik vooral een groot cadeau voor iedereen die er keihard aan heeft gewerkt. Wat dit voor mijn bekendheid gaat betekenen, daar denk ik liever nog even niet over na."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Netflix koopt Nederlandse serie Toon wereldwijd aan

Dat de komedieserie Toon zo’n succes zou worden, hadden Joep, Dirk en Beer nooit verwacht. "Toen ik Beer leerde kennen, bleken we allebei dezelfde obsessie te hebben voor bepaalde komedie. Hij was toen bezig met een project waarvoor ik heel graag de compositie wilde maken. Maar hij zocht nog een acteur voor een rolletje. Toen hij mij op een gegeven moment zag klungelen, vroeg hij of ik het niet wilde proberen."

Klein, grappig dingetje

Dat 'rolletje' werd verder uitgewerkt en werd de hoofdrol Toon in de gelijknamige serie. Toen KPN interesse toonde, werd het voor Joep 'wel heel serieus'. "Dat leek me dan ook helemaal niet zo’n goed plan meer", zegt Joep. Maar Beer wist hem te overtuigen dat hij door moest gaan met acteren en het te blijven zien als 'klein, grappig dingetje waarin hij een beetje zit aan te klooien met twee vrienden'.

Still uit de komedieserie Toon

Dat mantra was leuk bedacht, maar bleek in de praktijk moeilijker te volgen. "Op de eerste draaidag ging ik helemaal stuk, ik was bang dat ik een paniekaanval zou krijgen. Daar sta je dan ineens, tegenover Huub Smit (acteur uit New Kids, red.) met wie ik ooit hoopte te werken, op je eerste draaidag", lacht Joep.

'Acteur' bekt niet lekker

Inmiddels kan Joep er hartelijk om lachen, want de serie heeft inmiddels twee seizoenen en werd in 2017 zelfs genomineerd voor de prestigieuze internationale televisieprijs de Golden Nymph. Maar zichzelf 'acteur' noemen vindt hij nog wat ver gaan. "Ik doe het inmiddels wel, maar het bekt nog niet zo lekker."

Toch is het maken van ‘Toon’ en het acteren 'het leukste en meest therapeutische' dat hij ooit heeft gedaan. "Vaak beginnen scriptsessies helemaal niet als een scriptsessie. We zijn drie vrienden die grappen maken en vooral ook met elkaar delen wat we lastig vonden en waarvan we balen. Heel vaal belanden die dingen in het script. Als je vervolgens die situatie opnieuw mag maken, werkt dat heel therapeutisch."

De exacte releasedatum van 'Toon' op Netflix is nog niet bekend.