Deze zelfrijdende fiets rijdt zonder fietser
Zonder fietser

Deze zelfrijdende fiets rijdt zonder fietser

17-08-2019 08:10 Laatste update: 08:10

Deze fiets kan zelfstandig fietsen. De doorbraak zit in de slimme AI-chip gebaseerd op het menselijk brein, die twee types algoritme tegelijk berekent.

Een beetje wiebelig ziet het er nog wel uit. Deze Chinese fiets fietst zelf, houdt zichzelf in balans en ontwijkt obstakels. Hij reageert zelfs op stemcommmando’s en volgt je zoals een hondje aan de lijn. Dat is mogelijk door de nieuwe hybride Tianjic-chip.  

Maar als je je realiseert hoe ingewikkeld de wetenschap achter fietsen is, zie je een enorme stap vooruit. Kijk eerst maar even het hilarische filmpje hieronder.

De doorbraak in de computerchip is bereikt door Shi Luping van het Center for Brain Inspired Computing Research aan de Tsinghua universiteit in China. Tot voorheen vielen AI-chips te verdelen in twee kampen: de eerste is gebaseerd op neurowetenschap en imiteert de hersenen. De tweede is gebaseerd op computerkunde en gebruikt machine-learning algoritmes.

De nieuwe Tianjic-chip combineert voor het eerst de twee in één hybride chip. Daarmee is iets ingewikkelds als fietsen mogelijk, en het zal ook smart robots en zelfrijdende auto’s sneller en efficiënter maken.