Programmeur overladen met boetes door grap in kenteken
NULL

Programmeur overladen met boetes door grap in kenteken

14-08-2019 09:12 Laatste update: 11:24

Een Amerikaanse programmeur dacht een geintje uit te halen met zijn kenteken, maar werd overladen met boetes die eigenlijk voor andere automobilisten waren. Het liep zo uit de hand dat het bedrag opliep tot 12.000 dollar.

Beveiligingsconsultant Joseph Tartaro nam volgens Wired eind 2016 een gepersonaliseerde kentekenplaat, zoals dat in de VS kan. Hij koos voor het woord 'NULL'. In veel programmeertalen betekent null dat een waarde of vakje leeg is.

Tartaro vond de naam grappig én zag een kans om boetes te ontlopen. Als de politie zijn kenteken in het systeem zou zetten, zou het wel eens in de war kunnen raken en hij geen boete op de mat krijgen.

Maar in 2018 kwamen de eerste boetes binnen die helemaal niet voor hem waren. Allerlei verkeersovertredingen uit het hele land en voor allemaal verschillende auto's.

Bureaucratische hel

Het grapje van Tartaro werkte averechts. Dat begon toen hij de eerste boete betaalde. Het systeem legde toen een link tussen NULL en zijn persoonsgegevens. Elke bekeuring waarbij een agent een veld niet invulde, kwam bij Tartaro terecht. Niets invullen staat voor het systeem immers gelijk aan NULL.

De man moest elke boete zelf aanvechten. Tartaro ging in gesprek met de Amerikaanse beheerder van het boetesysteem: het totale bedrag ging omlaag van 12.049 dollar naar 6.262 dollar, en later nog eens naar 140 dollar.

Tartaro durft nog geen ander kenteken aan te vragen, omdat het dan misschien lijkt alsof hij schuld bekent.